ALMASZALÁMI
Hozzávalók:
25 dkg megtisztított puha alma (tisztán mérve)
25 dkg cukor
3 dkg vaj
5 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 púpozott evőkanál kakaócukor a külsejére
Elkészítés:
Az almát vékonyra szeleteljük, majd a cukorral és
a vajjal saját levében addig pároljuk, míg teljesen
szét nem fő. Ekkor belekeverjük a diót, a mazsolát
és a kakaót, és kevergetve olyan sűrűre főzzük,
hogy összetapadjon.
(vigyázni kell, mert könnyen leég!)
Gyúródeszkára cukrot hintünk, és az almás
masszát csíkban ráhalmozzuk, majd hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle
és a cukorba forgatjuk. Néhány napig állni hagyjuk
(szellős helyen), hogy megszikkadjon, majd vizes
késsel szeleteljük.
***
ANANÁSZTORTA SÜTÉS NÉLKÜL
Hozzávalók egy 1 l-es formához:
40 dkg vaníliás ostya
3 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg natúr tejszínkrémsajt
1 nagy doboz darabolt ananász
5 dkg durvára vágott dió
1 teáskanál vanília-kivonat
Elkészítés:
A morzsolt ostya egyharmadát 1 l-es üvegtálba
szórjuk. Fakanállal összekeverjük a krémsajtot,
az olvasztott vajat, a cukrot, a lecsöpögtetett
ananászt, a diót és a vanília-kivonatot.
Felét a tálba simítjuk, megszórjuk a morzsával
és megismételjük a rétegezést. Kissé
megnyomkodjuk, majd 3 órára a
hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítési idő: 15 perc
Hűtési idő: 3 óra
***
BABAPISKÓTA-TORTA EPERREL
Hozzávalók egy 26 cm-es tortához:
18 dkg babapiskóta
35 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl félédes bor
2 dl tejszín
30 dkg eper
Elkészítés:
A babapiskótákat megforgatjuk a borban. A
Mascarpone krémsajt felét egy mély tálba
halmozzuk és kirakjuk a babapiskótával.
Beborítjuk a megtisztított, felszeletelt sajtot
Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton
kemény habbá verjük a tejszínt. A desszert
tetejére habrózsákat nyomunk és a maradék
eperrel díszítjük. Két órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Elkészítési idő: 20 perc
Hűtési idő: 2 óra
***
BANANA SPLIT TORTA
Hozzávalók:
40 dkg vaníliás omlós keksz
12 dkg vaj
20 dkg krémtúró
6 banán
1 doboz darabolt ananász
5 dkg durvára vágott dió
3 dl tejszín
1 teáskanál vanília-kivonat
Elkészítés:
Kivajazunk egy 23x33 cm-es formát. Tálban
összekeverjük a morzsolt kekszet a vajjal.
Erősen a forma aljába nyomkodjuk. Robotgéppel,
közepes fokozaton habosra keverjük a krémtúró
a cukor felével, majd a kekszrétegre halmozzuk.
Meghintjük a lecsöpögtetett darabolt ananásszal
és kirakjuk a banánkarikákkal. Robotgéppel, a
legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a
tejszínt a maradék cukorral és a vanília-kivonattal.
A habot a gyümölcsökre halmozzuk és megszórjuk
a durvára vágott dióval.
Egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük.
Elkészítési idő: 30 perc
Hűtési idő: 1 óra
***
CSOKOLÁDÉ BOMBA
Hozzávalók:
25 babapiskóta
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
3 tojás
3 dkg kakaó
1-2 evőkanál rum
tejszínhab
Elkészítés:
A tojássárgákat habosra keverjük a vajjal, és a cukorral.
Majd közékeverjük a kakaót, és a tojások kemény
habbá vert fehérjéjét, végül rummal ízesítjük. Ebből a
krémből egy réteget terítünk egy mély üvegtál aljára,
amelyre egy sor babapiskótát teszünk, ezt a sort ismét
krémmel fedjük le. Mindezt addig folytatjuk, amíg a
hozzávalók tartanak. A sütemény tetejét krémmel vonjuk
be. Egy napig a hűtőben tartjuk, és közvetlenül tálalás
előtt 3 deci tejszínből vert kemény édes habbal tálaljuk.
***
DATOLYAGOLYÓK
Hozzávalók:
20 dkg datolya
10 dkg mogyoró
5 dkg csokoládé
5 dkg porcukor
1 tojásfehérje
só
Elkészítés:
A kimagozott datolyát nagyon apróra vágjuk, a
mogyorót ledaráljuk, a csokoládét lereszeljük.
A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény
habot verünk. A hozzávalókból jól gyúrható
masszát készítünk, majd vizes kézzel golyókat
formálunk belőle. A golyókat kakaóporba, vagy
porcukorba forgatjuk, és tálalásig hűtőben tároljuk.
***
GYÜMÖLCSÖS TÚRÓRÚD
Hozzávalók:
8 dkg mazsola
3 cl rum
30 dkg tehéntúró
10 dkg vaj
2 db tojássárgája
8 dkg vaníliás cukor
1 dl tejföl
1 citrom
1/2 citrom héja
2 dl tejszín
20 dkg gyümölcs
Elkészítés:
A mazsolát a rumba áztatjuk, a túrót áttörjük, és
keverőtálba tesszük. A vajat a tojássárgákkal,
vaníliás cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk
a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjjal
ízesítve habos krémmé keverjük. Végül
belekeverjük a túrót és a mazsolát.
Megnedvesített konyharuhába téve rúd alakúra
formázzuk, szorosan felcsavarjuk a ruhával,
zsineggel átkötjük és nehezéket rátéve a
hűtőbe tesszük. Legalább 12 órát hűtjük.
Kicsomagolva meleg vízbe mártott késsel
felvágjuk. Tejszínhabbal és gyümölcsökkel
díszítve tálaljuk.
***
HÓVIHARTORTA
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
2,4 l vaníliafagylalt
2 dl tejszín
20 dkg csokoládés omlós keksz
5 dkg mazsola
7 dkg szálasra vágott mandula
6 cl kakaólikőr
1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A fagylaltot 10 percig állni hagyjuk
szobahőmérsékleten, majd belekeverjük
a morzsolt kekszet, a mazsolát, a likőrt és a
mandulát. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába
simítjuk és 4 órára lefagyasztjuk.
Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton
kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral.
A kapcsos peremet eltávolítjuk, a fagylalttorta
tetejét és oldalát is bevonjuk tejszínhabbal.
Elkészítési idő: 15 perc
Hűtési idő: 4 óra
***
KÖRTEKUPOLA
Hozzávalók egy 2 l-es, félgömb alakú formához:
1 olasz piskóta
6 tojássárgája
2 dl tej
2 dl tejszín
15 dkg porcukor
4 nagy, érett körte
1,2 dl tokaji bor
1 teáskanál rum
2 teáskanál barnacukor
1 teáskanál vaj
Kakaó a szóráshoz
Elkészítés:
Lábasban összekeverjük a tojássárgáját a cukorral,
majd a borral is. Kis lángon, fakanállal állandóan
keverve addig főzzük, amíg be nem vonja egy
fémkanál hátát. Azonnal áttesszük egy jeges vízzel
félig teli tálba és kihűlésig keverjük. Közben
apránként belekeverjük a tejet és a tejszínt.
Fagylaltgépbe öntjük és az előírás szerint fagyasztjuk.
A meghámozott, felszeletelt körtét vajon 2 percig
pároljuk. Meghintjük a barnacukorral, majd
meglocsoljuk a rummal. A piskótát vékonyan
felszeleteljük, felével kibéleljük a 2 l-es, félgömb
alakú formát. Ügyesen ráfektetjük a körteszeleteket,
hogy az oldalára is jusson.
A formát megtöltjük a fagylalttal és befedjük a maradék piskótaszeletekkel. Ráborítunk egy lapos tálat és 2 órára lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt 20 perccel áttesszük a hűtőszekrénybe.
A forma alját meleg vízbe mártjuk, majd a tállal együtt
megfordítjuk és óvatosan kirázzuk. Kakaóval
meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Hűtési idő: 2 óra
***
MENTOLOS KEKSZTORTA
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
20 dkg vaníliás keksz
6 dkg olvasztott vaj
3 dl tejszín
10 dkg mentolos kemény cukorka
20 dkg pille habcukor
15 dkg durvára vágott dió
Elkészítés:
A morzsolt kekszet összekeverjük a vajjal. Felét
erősen egy 24 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk.
Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton kemény
habbá verjük a tejszínt. Belekeverjük a porrá tört
mentolos cukorkát, az apróra vágott habcukrot
és a durvára vágott diót. A habot a formába
simítjuk és beborítjuk a mradék morzsolt keksszel.
Kissé belenyomkodjuk, majd 12 órára
hűtőszekrénybe tesszük.
Elkészítési idő: 30 perc
Hűtési idő: 12 óra
***
SZIVÁRVÁNYTORTA
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
20 dkg vaníliás keksz
6 dkg olvasztott vaj
3 dl zöldcitromszörbet
3 dl málnaszörbet
3 dl narancsszörbet
málna a díszítéshez
Elkészítés:
Tálban összekeverjük a morzsolt kekszet a vajjal
és egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljába
nyomkodjuk. A kissé felengedett szörbeteket
egymás után a formába simítjuk, majd fél órára
lefagyasztjuk. A kapcsos peremet eltávolítjuk,
a torta tetejét málnaszemekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 20 perc
Hűtési idő: 30 perc
AZ A JÓ AZ EGÉSZBEN,HOGY EBBEN A MELEGBEN NEM KELL SÜTNI....CSAK KEVERGETNI...
VálaszTörlésKöszönöm.
VálaszTörlésNagyon szivesen. A másik előnye, hogy gyorsan elkészül,
VálaszTörlésés még energia takarékos is!
Vittem a receptekből, köszönöm. Kicsit nézelődtem nálad.
VálaszTörlés