2008. november 26., szerda

Zselégyertya készítése

Rating:★★★★★
Category:Other

Ha sajátkezüleg szeretnénk ajándékot készíteni, nemcsak Karácsonyra, de bármilyen alkalomra, szép gyertyával lepjük meg szeretteinket!


A viasz- vagy gyertyazselé egy átlátszó zselészerű gyanta, amit melegítéssel folyékonnyá lehet tenni. Az átlátszó alapanyaghoz különböző színárnyalatú színező porokat vásárolhatunk hobbiboltokban. Ennek a viasznak az a különleges tulajdonsága, hogy különböző érdekes darabkákat, vagy akár kicsiny emléktárgyakat (mint például kagylók, üveggolyók, gyöngyök, szárazvirágok, pénzdarabok) bele lehet önteni.

A zselén kívül csak egy kanócra és egy szép formájú üvegedényre, pohárra van szükségünk a gyertya elkészítéséhez. A viasz felmelegítéséhez kell még egy nagyobb főzőedény és egy magas nyeles edény. A kevergetéshez használjunk nyugodtan konyhai fakanalat, és szükségünk van még egy fém sasliknyársra, átlátszó fonalra, egy ceruzára vagy pálcára, valamint egy fogpiszkálóra.
Ha kedves, dekoratív, izgalmas, vagy szép ajándékot szeretnél készíteni szeretteidnek, a fent említett apróságokat már be is szerezted, akkor vágjunk bele a gyertyakészítésbe:
Első lépésben tervezzük meg a gyertya arculatát! Mit tegyünk bele a zselébe, milyen színűre színezzük, milyen pohárba, szép üvegedénybe öntsük a zselét?

Keressünk, apró, zselébe foglalandó kis mütyüröket. Lehetnek ezek gyönyörű kagylók, melyek alá például 1-2cm homokréteget szórhatunk, így tengerparti hangulatot idézhetünk, vagy futurisztikus fémgolyók, színes üveggolyók, szárazvirágok, vagy bármi bohókás bolondság is (a megörökítendő darabkáknál figyeljünk arra, hogy a fából, papírból készültek lebeghetnek, a műanyagok eldeformálódhatnak a forró gyanta hatására). Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a dekorációhoz használt tárgyat ne rakjuk közvetlen a kanóc közelébe, nehogy meggyulladjon. Helyezzük inkább az üveg széléhez, így jobban is érvényesül a zselében.
A melegítést sosem közvetlen tűzön történjen, hanem vízfürdőben melegítsük víz állagúvá a zselét. A vízfolyós zselét óvatosan öntsük rá a szépen elrendezett díszecskékre. Már a megvásárolt pudingszerű viaszzselében is vannak légbuborékok. Melegítés közben újabb buborékok képződnek benne, ezek - a dekorációs tárgytól függően - nem kívánatosak is lehetnek. Egészen eltüntetni őket nem lehet, ha azonban használat előtt felmelegítjük az üvegedényt, a buborékképződés mértéke csökken. Tartsuk üvegedényünket forró vízben a teljes szilárdulásig.

Kihűlés után, felforrósított sasliknyárssal fúrjunk lyukat a zselébe, s ebbe helyezzük bele a kanócot.

Hol és mit vegyünk? A legegyszerűbb, ha egy "Hobbi boltba" megyünk, ott minden hozzávalót megtalálunk!
- Átlátszó viaszzselé (A szükséges zselémennyiség az üvegedény méretétől függ. 100 ml-es edénybe 80 g zselé kell.)
- Színező por, vagy tabletta
- Kanóc
- Üvegedény, szép egyenes falu (pl. whiskys) pohár
- Mütyürkék (kagyló, gyöngy, szárazvirág)
- Melegítőedény
***

Illatos gyertyát is készíthetünk, karácsonyi illattal:
Tartalmuk: Fahéj, szegfűszeg, szárított citrom és/vagy narancs karikák,
 színtelen zselé.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik az ötlet! Ügyes! Azt hiszem kipróbálom;-)

    VálaszTörlés
  2. Szia, örülök, hogy Neked is tetszik! Biztos tetszeni fog:) Nagyon jó érzés látni a saját munkánkat. Szép kreatív ötleteket kívánok!

    VálaszTörlés