2008. március 15., szombat

Eszetekbe juttatom az evangéliumot

Rating:★★★★★
Category:Other

Reménységed
Jézus Krisztus! - Károli Biblia - online - ...ITT



Eszetekbe juttatom az evangéliumot

(1Korinthus 15:1-11)


Vajon miért kellett a korinthusi hívõk eszébe juttatni az evangéliumot? Azért, mert némelyek megkérdõjelezték egy fontos mozzanatát, a feltámadást (15:12). Miért tették ezt? Ennek több oka is lehet.
1. A görög világban elterjedt a lélek halhatatlanságának platóni képzete, mely szerint a halál kiszabadítja a test börtönébõl a fogoly lelket.
2. Egyesek talán Jézus feltámadását is hihetetlennek tartották - az athéni nép is ennél a pontnál akadt meg (ApCsel 17:32).
3. Mások pedig egyfajta sikerteológiát hirdettek, szerintük a hívõ már a bemerítés pillanatában eljut a teljességre, gyõz bûn, betegség, halál fölött, "a feltámadás már megtörtént" (2Tim 2:19). A 3-4. vers tömör hitvallása után Pál történelmi bizonyítékokat hoz, felsorolja Jézus feltámadásának tanúit. Akik nem hisznek a feltámadásban, nem számolnak ezekkel a tanúkkal. "Világhódító képzelgõk nem léteztek. Jézus föltámadásának csodáját tagadni annyi, mint egy másik csodát teremteni: a keresztyénség alapítását képzelgõk által" (Pater Didon). A félénk tanítványok bátor hitvallókká való alakulását csupán az magyarázhatja meg, hogy a valóságról tettek bizonyságot, Krisztus valóban "meghalt, eltemették, feltámadt és megjelent" nekik, és Szentlelke által bennünket is bátorít, hogy adjuk tovább ezt az evangéliumot.

(Nemeshegyi Anna, Áhítat, 2000)



Mely házban nincsen Biblia...



2 megjegyzés: