2008. március 14., péntek

Néhány ötlet Husvétra...

Rating:★★★★★
Category:Other

Néhány ötlet, 1 kis segítség....

ÜNNEPI ÉTELEK....katt ide


Húsvéti sonka

Pár szó a sonkáról és tanács a főzéshez!
Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, főtt tojás, torma és kalács nélkül. A disznóhús tartósítására a szükség vitte rá az embereket: muszáj volt a téli hónapokra is húst raktározniuk, amit sós páclében érleltek és füstöléssel tartósítottak. A legjobb falatok azaz a sonka, húsvétkor került elő a kamrából az asztalra. A sonka főzése. Főzés elött pár órára hideg vízbe tesszük, így kiázik belőle a sok só. Mivel egy egész sonka még a legnagyobb családoknak is sok lenne, általában négy részre osztják: a frikandora, csülökre, rózsára és a dióra. A zsíros réteget lehetőleg ne távolítsuk el, mivel ez megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. A sonkát mindig csak lassan főzzük, nem szabad hagyni, hogy lohogó vízben forrjon! A főzőlevet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel ízlés szerint, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst. A főzőlében hagyjuk kihűlni! Mit együnk a sonkához? A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, kalácson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk. Az asztalon megtalálhatók a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, uborka is.....Folytatás az egyéb oldalakon a Húsvét menüben a Húsvéti sonka és a sonka történeténél sok mindent olvashat a kedvenc ételünkről! Képekkel és egyéb Húsvéti segitségekkel, pl. asztali díszek, virágok,tojás, stb..


Tormakrémes sonkatekercs

Tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk
a hideg, sűrű basemelt, ízesítjük és könnyő krémmé keverjük.
A leszeletelt gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott
aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különböző salátákkal
tálalhatjuk.
* Hozzávalók:
* 200 gramm szeletel gépsonka * 100 gramm basemel
* 50 gramm ecetes torma * 100 gramm vaj
* ízlés szerint só, őrölt fehérbors * 50 gramm aszpik
* díszítéshez primőr zöldségek





IGYATOK EBBŐL MINDNYÁJAN...

Italok és hitek. Vajon miként kapcsolódtak össze az
emberiség művelődéstörténetében?
Milyen jelentést tulajdonítanak a különféle vallások a
folyadékoknak a víztől a boron át, mondjuk a pálma levéig?
A Szentföldön három fontos táplálék van. A mediterrán
triász a gabona, az olaj és a bor, amiről már a zsoltároskönyv
azt mondja, hogy megvidámítja az ember szívét. A Biblia szerint
Noé volt az, aki a szőlőművelést föltalálta, aztán pedig a bor
hatását is megtapasztalta.
Az utolsó vacsorán a harmadik kehelynél ami valójában a zsidó húsvéti vacsorának a bora Jézus azt mondja a borra, hogy ez az én vérem . A keresztények ezért hiszik, hogy Isten országának az örömlakomáján abból az új borból kapnak majd, amit Jézus szolgál föl
Sokáig vörösbort használtak a mise liturgiájában. A vért akarták kifejezni a vörös színnel is. Csak a középkor vége felé kezdtek felhagyni a vörösbor használatával azon egyszerű és nagyon gyakorlati okból, hogy a vörösbor foltot hagyott a fehér oltárkendőn, kehelykendőn. A liturgia így a jelképnek egyik csodálatos dimenziójától fosztotta meg önmagát.

A keresztény vallás és a bor kapcsolatának érdekes példája a borszentelés.

Török József: Egy 1857-ben Pesten nyomtatott könyvet, amelyet a bakonysárkányi Nyári Ferenc plébános szerkesztett, a következőt olvashatjuk: Arisztodemos nevű pogány pap adott okot a bor áldására, ugyanis Jézus Isteni származásáról magának meggyőződést még nem szerezhetett, Jánosnak mérges poharat nyújtott e szavakkal: ha kiiszod ezt és nem fogsz meghalni tőle, én azonnal kereszténnyé leszek. Krisztusban bízván János megáldá a halálpoharat, kiüríti azt, és általa élete, sőt még egészsége is sértetlen maradt, amire a pogány pap meg is tért. Tehát egy ilyen ősi legendára, apokrif hagyományra megy vissza a Szent János-napi boráldás.


Tojásfestés körömlakkal

Egyszerű és gyors tojásdíszítési eljárás.
Szükséges anyagok:
Tojás
Körömlakk

Kifújt és alaposan megtisztított, vagy legalább 45-60 percig főzött tojásokkal dolgozzunk. Szedjük elő a fiók mélyéről a már rég nem használt, szebbnél szebb színekben pompázó körömlakjainkat. Papírszalagból készítsünk egy kis gyűrűt, amibe bele tudjuk állítani a tojásunkat, így nem gurul el. Találjunk ki egy tetszőleges mintát a tojásra, és a körömlakk ecsetével,vagy egy fogpiszkáló segítségével rajzoljuk fel azt a tojásra. Nagyon jól mutat a tojáson a kacskaringós vonalak sokasága. Ha egy oldallal elkészültünk, hagyjuk megszáradni a tojást (a festék vastagságától függően 10-30 perc), aztán forgassuk körbe és a többi oldalt is rajzoljuk meg.



Sárga túró

Ez egy nagyon finom húsvéti étel, amit édesanyámtól tanultam. Sonkával és kaláccsal szoktuk enni, nagyon finom. Nagymamámék húsvétkor ezt is a kosárba tették amikor mentek szenteltetni a templomba.

Hozzávalók:
1 l tej
20 db tojás
ízlés szerint cukor.
A tojásokat felütjük, ha időt szánunk rá akkor ki is fújhatjuk. Így sok festhető tojáshéjhoz juthatunk. Tojásonként 2 kanál cukrot szoktam én tenni bele. Ha valaki kevésbé édesen szereti akkor lehet kevesebbet is tenni, vagy ha édesebben szereti akkor többet is. Finom diabetikus édesítővel is, apukámnak aki cukorbeteg úgy szoktam elkészíteni.
A tojásokat a cukorral összekeverem. Beleöntöm a lábos tejbe és lassan főzni kezdem. Addig főzöm amíg össze nem csomósodik a tojás benne. Kb. 1 óra. Utána egy szövött anyagba öntöm és egy éjszakán át kicsöpögtetem a levet belőle. Utána hűtőben tárolom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése