2011. november 3., csütörtök

Fűszerkalauz: Mihez – mit?



Levesek

Aprólék:
feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika, vöröshagyma,
fokhagyma, citrom.

Bab:
babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma, tárkony.

Bor:
fahéj, citrom, szegfűszeg.

Borscs:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, citrom, babérlevél,
fokhagyma.

Becsinált:
petrezselyemzöld, paprika, vöröshagyma, citrom, pasztinák.

Borjú- vagy bárányfej:
tárkony, feketebors, gomba, vöröshagyma, borsikafű, köménymag.

Burgonya:
petrezselyemzöld, zeller zöld, pirospaprika, vöröshagyma, majoránna,
babérlevél.

Fácán, fogoly:
feketebors, szegfűbors, vöröshagymaGomba:
gombakrém:petrezselyemzöld és gyökér, törött bors, vöröshagyma, pirospaprika.

Gulyás:
vöröshagyma, köménymag, pirospaprika, feketebors, zöldpaprika,
petrezselyemzöld.

Gyümölcs:
fahéj, szegfűszeg, citrom, narancshéj, vanília, rebarbara.

Hal:
babérlevél, feketebors, pirospaprika, sáfrány, citrom, vöröshagyma,
petrezselyemgyökér, szegfűszeg, zöldpetrezselyem, fokhagyma.

Hús, erő:
fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, petrezselyemzöld, zeller, feketebors, pirospaprika, zöldpaprika, sáfrány, gyömbér, szerecsendió, pasztinák.

Kelkáposzta:
petrezselyemzöld, törött bors, pirospaprika, kapor, fokhagyma.

Korhely:
vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, kapor, köménymag,
feketebors, majoránna, babérlevél, bazsalikom.

Májpüré:
feketebors, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, szerecsendió.

Ököruszály:
feketebors, majoránna, kakukkfű, petrezselyemzöld, zeller,
vöröshagyma, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió.

Pacal:
pirospaprika, majoránna, fokhagyma, törött bors.

Paradicsom:
vöröshagyma, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem, zeller.

Ragu:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, gomba,
citrom, pasztinák.

Rizs:
petrezselyemzöld, feketebors, pirospaprika.

Tojás:
vöröshagyma, babérlevél, feketebors, köménymag, pirospaprika.

Tüdő:
feketebors, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld, vöröshagyma,
citrom.

Újházi:
pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, feketebors, szerecsendió
sáfrány, gyömbér.

Velő:
pirospaprika, szerecsendió-virág, petrezselyemzöld, vöröshagyma,
feketebors.

Zöldség:
feketebors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér,
zeller, pasztinák.

Főzelékek

Bab:
babérlevél, borsfű, petrezselyemgyökér, tárkony, kapor, pirospaprika,
vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom.

Burgonya:
majoránna, feketebors, babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma.

Édes káposzta:
vöröshagyma, törött bors, pirospaprika, borsfű, kakukkfű,
köménymag.

Kelkáposzta:
köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, törött bors, pirospaprika,
majoránna.

Lencse:
borsfű, babérlevél, vöröshagyma, pirospaprika, fokhagyma, citrom.

Savanyú káposzta:
pirospaprika, kapor, vöröshagyma, bazsalikom.

Tök:
kapor, pirospaprika.

Vegyes:
kapor, petrezselyemzöld, zeller, majoránna, borsfű.

Zöldbab:
fokhagyma, vöröshagyma, kapor, petrezselyemzöld.

Húsok

Bárány, ürü:
tárkony, majoránna, pirospaprika, feketebors, szegfűbors, kapor,
borsfű,
fokhagyma,
köménymag,
zsálya,
vöröshagyma,
petrezselyemzöld, turbolya, Chili és Curry fűszerkeverék.

Borjú:
bazsalikom,
majoránna,
szerecsendió,
pirospaprika,
petrezselyemzöld,
feketebors,
rozmaring,
zsálya,
zeller,
vöröshagyma, kapribogyó, Curry keverék.

Sertés:
fokhagyma, köménymag, babérlevél, majoránna, pirospaprika, feketebors, rozmaring, zsálya, kakukkfű, vöröshagyma, lestyán, Curry keverék.

Grill:
majoránna, rozmaring, kakukkfű, szurokfű, szerecsendió, fekete- és fehérbors, fokhagyma, vöröshagyma, paprika, Chili, cayenni bors, Curry, Barbecue grillfűszer.

Hal:
bazsalikom, borsfű, kapor, fekete üröm, tárkony, turbolya, lestyán,
babérlevél, paprika, bors, zeller, kakukkfű, vöröshagyma.

Marha:
kapor, fokhagyma, köménymag, lestyán, babérlevél, majoránna, szurokfű, pirospaprika, bors, petrezselyemzöld, rozmaring, boróka, vöröshagyma, Chili és Curry fűszerkeverék.

Szárnyas:
borsfű, tárkony, fekete üröm, köménymag, majoránna, paprika, feketebors, zeller, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, Curry fűszerkeverék.

Vad:
tárkony, babérlevél, kapribogyó, feketebors, szegfűszeg, szegfűbors,
rozmaring, kakukkfű, boróka, áfonyabogyó.

Mártások -- szószok

Amerikai:
vöröshagyma, citrom, majonéz.

Angol:
vöröshagyma, tárkony, zöldpetrezselyem, ketchup, paprika, hagyma.

Bearnaise:
vöröshagyma, bors, babérlevél, tárkony, citrom.

Chili:
feketebors, cayenni bors, paradicsom, hagyma, ecet, paprika.

Cumberland:
pástétomfűszer, gyömbér, fahéj, citrom, mustár.

Curry:
só, cukor, és „Curry” keverék.

Fűszeres:
kakukkfű, majoránna, kapor, zöldpetrezselyem, snidling, citrom.

Gomba:
vöröshagyma, zöldpetrezselyem, bors, gomba.

Grill:
paprika, fokhagyma, bors, rozmaring, majoránna, borsika, babérlevél.

Hagyma:
vöröshagyma, fokhagyma, bors, paprika, mustár.

Hollandi:
paprika, só, citrom.

Kapri:
kapribogyó, citrom.

Ketchup:
vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, szegfűbors, feketebors, mustár.

Majonéz:
citrom, mustár.

Olasz:
bors, tárkony, szurokfű, citromfű, torma, fokhagyma, ketchup.

Orosz:
bors, paprika, Chili, citrom, majonéz.

Remoulade:
vöröshagyma, tárkony, uborka.

Spanyol:
petrezselyem, zeller, sárgarépa, vöröshagyma.

Tartár:
mustár, bors, citrom, kapribogyó.

Tárkony:
tárkony, bors, kapribogyó.

Vadas:
kapribogyó, mustár, babérlevél, kakukkfű, boróka, bors, áfonya,
zsálya.

Vegyes:
majoránna, kakukkfű, kapor, petrezselyemzöld, snidling, tárkony.

Worchester:
fokhagyma, chili, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, citrom,
koriander, szerecsendió, kapor, hagyma, fahéj, paradicsom.

Saláták

Burgonya:
vöröshagyma, feketebors, zeller, petrezselyemzöld, izsóp, tárkony.

Cékla:
köménymag, torma, borsfű, citromfű, kapribogyó.

Káposzta:
bors,köménymag.

Paradicsom:
metélőhagyma, petrezselyemzöld, törött bors, bazsalikom, citrom.

Retek:
köménymag, metélőhagyma, citrom, bors.

Uborka:
kapor, petrezselyemzöld, citromlé, bors, paprika, fokhagyma.

Vegyes:

zöldhagyma, bors, citrom, mustár, metélőhagyma, fokhagyma,
bazsalikom, tárkony, padlizsán.

Zöldbab:
tárkony, borsfű, citromfű.

Tojásételek -- omlettek

Általában:
petrezselyemzöld, zöldpaprika, hagyma, metélőhagyma, bors,
bazsalikom, tárkony, pirospaprika.

Vajas, sajtos ételek

Általában:
köménymag, paprika, kapribogyó, hagyma, metélőhagyma, bors,
zeller, kapor, torma, retek.

Befőttek, kompótok

Általában:
citrom, fahéj, szegfűszeg, rebarbara, grape-fruit.


10 megjegyzés:


  1. Dear friend,
    Sending you much love from me to you take care and enjoy your week Rosiex

    VálaszTörlés
  2. Meglepődtem, hogy eddig milyen egyszerűen főztem például a főzelékeket. Ki fogom próbálni az említett fűszerezéssel is. Köszönöm, hogy felraktad ezt az értékes oldalt, nagy segítség új gasztronómia ízek megismerésére. A linket elmentettem, hogy bármikor idekukkanthassak... Köszi, üdv. és puszi Tilla

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm kedves Rosiex, és Neked is Tilla!
    Én nagyon sokféle fűszert használok. Van is néhány növényem! Nagyon jó, ha frisset tudunk használni, egész más íze van. Idén 4 tő bazsalikomot is vettünk, és raktam a fagyasztóba is, de hoztam be virágládába, ameddig bírja, mert ez nem télálló!
    Van vegetám, (lestyán) kakukkfű, orvosi zsálya, citromfű, borsmenta, és borsikafű (csombor) ami viszont minden tavasszal kibújik már, de nem ott ahol volt, hanem mindenfelé. Olyan mint a kapor. Még abból is mindig van egy - egy szál a virágok közt! És van olyan fokhagymám, aminek a szárát lehet enni, nincs olyan "szaga" mint a hagyományosnak.
    Persze a boltban is megveszek minden újdonságot, a családom "vevő" mindenre!
    Tilla, biztos sikered lesz az újfajta ízekkel!

    VálaszTörlés
  4. Anno ezzel a recepttel szerettük meg a bazsalikomot használni.

    Bazsalikomos csirkemell

    Hozzávalók:

    50 dkg csirkemell
    2 dl főzőtejszín
    bazsalikom

    tej
    Elkészítés:

    A csirkemellet átmossuk, csíkokra vagy kockára vágjuk, megsózzuk, hagyjuk kicsit állni.

    Serpenyőben kb. 5-10 dkg margarint felolvasztunk, majd a csirkemellet megpirítjuk benne. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki. Mikor már kezd pirulni, megszórjuk bőven bazsalikommal. Kicsit hagyjuk összeérni az ízeket. A főzőtejszínt kb. 1-2 evőkanálnyi tejjel elkeverjük, és a csirkéhez adjuk, kb. 10 percig főzzük.
    Köretnek sült burgonyát vagy rizst ajánlok. Jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    "Kelkáposzta:
    petrezselyemzöld, törött bors, pirospaprika, kapor, fokhagyma." <---hol van a köménymag?

    VálaszTörlés
  6. Ahány ház annyi szokás,ahány táj annyi variáció!Köszi szépen!üdv.Árpi

    VálaszTörlés
  7. Szia! Hát én meg majoránnát, fokhagymát, és pirospaprikát használok fűszerként a kelkáposztához! (só)

    (A könyv címe: Fűszerek könyve, a kiadója a Pallas Antikvárium. Nem tudom milyen régi lehet, kiadási év nincs rajta, de nekem már több mint 20 éve megvan.)

    VálaszTörlés
  8. Így igaz Árpi! Én úgy vagyok vele, hogy inkább csak ötleteket keresek egy szakácskönyvbe,
    és magam találom ki, hogy mit rakok bele.

    VálaszTörlés
  9. Na ez hasznomra lesz.Udv.es nagyon koszonom.Kellemes delutant.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szívesen, kedves Emma!
    Én is kívánok minden jót!

    VálaszTörlés