Rating: | |
Category: | Other |
Tartsunk hetente olyan napokat, amikor egy egész napon keresztül túlnyomorészt ugyanazt az ételt esszük. Így szervezetünknek, emésztõrendszerünknek kevesebb táplálékra kell összpontosítania, és jut ideje a pihenésre.
Pl. Tartsunk grépfrútnapot, gabonanapot, savónapot, egyéb gyümölcsnapot, zöldségnapot, salátanapot, almanapot, káposztanapot, burgonyanapot, rizsnapot, csíranapot, déligyümölcsnapot stb.
Nem az a lényeg, hogy egész nap mondjuk csak almát együnk egy almanapon, hanem hogy a lehetõleg valamilyen formában minden étkezésnél szerepeljen.
Milyen élelmiszert válasszunk? - Remek alternatívák méregtelenítõ napokra:
Alma
- Az almában háromszáznál több értékes anyag szunnyad. Pektintartalma növeli az alma értékét. Ez a rostanyag a gyomorban megduzzad, semlegesíti a méreganyagokat, és csökkenti a koleszterinszintet. Kiváló háziszer hasmenés ellen.
- „An apple a days keeps the doctor away” – vagyis „Naponta egy alma az orvost távol tartja”
- Reggel éhgyomorra fogyasztva felpezsdíti a testnedveket. Este fogyasztva megnyugtat és zavartalan álmot biztosít.
- Az alma értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt rejtõznek.
Almaecet
- Az almaecet népszerûsége egyre növekszik és nem véletlenül, ugyanis frissé és életerõssé tesz.
- Az almaecet létfontosságú anyagokban gazdag. Magas biológiai értékû.
- Bélbarát. Mind egy szálig kiirtja a bélbõl a rothasztó baktériumokat.
- Ecetsavtartalma fertõtlenítõ hatású.
- Segíti a kiválasztó szervek, pl. a vese salakanyag-eltávolító tevékenységét.
- A benne lévõ citromsav segíti a kalcium felszívódását, így véd a csontritkulás ellen.
- Vagy húszféle ásványi anyagot és nyomelemet, ecetsavat, tejsavat, citromsavat és rostanyagokat, és egy sor fontos enzimet tartalmaz.
Ananász
- Vásárláskor figyeljünk a pikkelyek színére: minél pirosabbak, annál ízletesebbek.
- Tartalmazza a bromelin nevû enzimet, amely a fehérjemolekulák bontása révén gyorsítja a fehérjeemésztést.
- Az ananászlé izzasztó és vizelethajtó, ezáltal lázcsillapító hatású.
- A gyümölcs káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz.
Áfonya
- Különlegessége a myrtillin nevû kék festékanyag: gátolja a kórokozók fejlõdését a bélben. A C-vitaminnal és folsavval együtt vérképzõ.
- Rendkívül sok csersavat tartalmaz.
- A méregtelenítõ enzimek egész sorát aktivizálja, és ezáltal semlegesíti a rákkeltõ anyagokat.
Banán
- Az érési folyamat során a benne lévõ keményítõ cukorrá alakul át. Ezért különösen fontos a szellemi munkát végzõk, és a sportolók számára, a kitartó teljesítmény érdekében.
- Kevés fehérjét tartalmaz, ám ebben mind a nyolc létfontosságú aminosav megtalálható.
- A banánban tízféle vitamin, 18 ásványi anyag, és különféle nyomelemek rejtõznek. Említésre méltó a folsav, a pantoténsav valamint a kálium.
Brokkoli
- Tizenötször több karotint és ötször annyi kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint azonos kalóriatartalmú fehér kollégája, a karfiol.
- B-vitaminokat, folsavat, sok C-vitamint tartalmaz. Száz grammjában annyi a C-vitamin, mint két nagy narancsban.
- Fogyókúrához a brokkoli kiválóan alkalmas. Méregtelenítõ és regeneráló hatású, segít csökkenteni a magas vérnyomást.
Burgonya
- Esszenciális aminosav-szükségletünket 150 gramm burgonyával majdnem teljesen fedezhetjük – egy tojással kiegészítve pedig száz százalékig.
- Szénhidrátban és rostanyagokban gazdag.
- Jól lehet lakni tõle, hízni nemigen: 100 gramm burgonyában csak 75 kcal van. Természetesen nem mindegy, hogyan készítik el: olajban sütve tényleg kalóriabombává válik.
- A héjában fõtt burgonya (ha nem hasad fel) a fõzés során tápanyagainak csupán két százalékát veszíti el. A hámozott és negyedelt burgonya ellenben 16 százalékot. Ha sós vízben fõzzük, a tápanyagveszteség akár 31 % is lehet.
- Sok C-vitamint tartalmaz. Magas káliumtartalma folytán vízhajtó hatása kedvezõ.
Citrusfélék
- Hajdan a pestisjárvány idején azt javasolták az embereknek, hogy igyanak citromlevet, mert megvédi õket a „fekete haláltól”.
- Narancsban, citromban, grépfrútban egyaránt sok karotin és C-vitamin található.
- A héj alatti fehér termésfalban sok fontos flavonoid lakozik, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és védenek a rák ellen.
Cseresznye
- Fõleg a sötét színû fajták nagyon egészségesek.
- Káliumban, kálciumban, vasban és kovasavban gazdag
- Csökkenti a húgysavszintet
- A meggy is tisztító hatású növényi savakat tartalmaz. Belülrõl fertõtlenít és serkenti a mirigyek mûködését.
Csírák, hajtások
- Semmilyen élelmiszer nem lehet olyan friss, mint a saját termesztésû csírák és hajtások. Elõnyük, hogy kezeletlenek, természetes tisztaságúak és növekedésük szemmel követhetõ.
- A csírák és rügyek vitamintartalma verhetetlen. Zsírban oldódó vitaminokban sem szûkölködnek.
- A csíra tartalmazza mindazt a tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, ami az egész növény kifejlõdéséhez szükséges. Egy kis csírában mindaz benne van, ami egy kifejlett növényben.
- A csírák kalciumban, nátriumban, cinkben és mangánban gazdagok. Sok B-vitamint, béta-karotint, C-vitamint és kevés zsírt tartalmaznak.
- A duzzadás és csírázás által a magvak csírázatlan állapotban emészthetetlen alkotórészei hasznosíthatóvá válnak.
- Káros anyagoktól és környezetben lévõ mérgektõl mentesek. Apró tápanyagbombák.
- Csak kifejezetten hajtatásra alkalmas magvakat használjunk (reform- és biotermékboltokban kaphatók.) A magvak legyenek teljesen épek, a töröttek könnyen romlanak. A hajtásokat naponta legalább kétszer öblítsük le.
Dinnye
- Kis „ásványvízüzemnek” is tekinthetjük, mert 95 %-a víz.
- Sárgadinnye: szívvédõ hatású (magas karotin-, C-vitamin és káliumtartalom)
- Görögdinnye: rákellenes növényi anyagokat tartalmaz, úgymint a karotin és likopin
- Vizelethajtó hatásúak, és tisztítják a vesét.
Egres
- Kedvezõ a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma.
- Magas víztartalmú és alacsony kalóriatartalmú (100 gramm – 39 kcal)
- Minél érettebb, annál jobb.
Eper
- A bogyók királynõje.
- Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kedvezõen hatnak az egészségre
- C-vitamin tartalma meghaladja a citromét és a narancsét: 100 gramm eper fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt. Immunerõsítõ.
- Kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammonként 37 kcal. Magas víztartalmú gyümölcs, ezért kiváló vizelethajtó.
- Szabályozza a máj mûködésést, tisztítja az epehólyagot.
- Az arcbõrre kenve szépít.
Gabonafélék
- szinte hihetetlen, micsoda tápanyagkincs lakozik egyetlen szem gabonamagban. Majdnem mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van: szénhidrátokat, fehérjét, fontos B-vitaminokat, béta-karotint, E-vitamint, nyomelemeket, ásványi- és rostanyagokat.
- Sajnos a magvak értékes, vitaminokban és rostban gazdag külsõ burka, a korpa ritkán kerül csak a tányérunkra. Fontos: minél magasabb a liszt kiõrlési foka, annál több benne az ásványi anyagokban gazdag korpa. Lehetõség szerint vásároljuk magasabb típusszámú liszteket, vagy teljes kiõrlésû lisztet. A hántolatlan gabonatermékek serkentik az emésztést. A teljes magban lévõ rostanyagok megtöltik a gyomrot és a beleket és gyorsabban jóllakatnak. Ezenkívül a rostok vizet szívnak fel és megduzzadnak, növelve a széklet térfogatát és gyorsítva az emésztést.
- A vércukorszintet nem emelik meg hirtelen.
- A gabonafélék számos összetevõje gátolhatja a bélrák kialakulását. A ballasztanyagok ugyanis mérgezõ anyagokat kötnek meg, és elõsegítik eltávolításukat.
- Fogyassza gyakran az alábbi gabonákat (lehetõleg teljes formában): árpa, zab, rozs, búza
Grépfrút
- a grépfrút narignin nevû keserûanyagot tartalmaz, ami elõsegíti a nyál- és gyomornedvképzõdést, étvágygerjesztõ hatású.
- Fehér, vattaszerû termésfala különösen sok értékes alkotóelemet tartalmaz, köztük flavonoidokat, melyek a ráktól védenek
- Ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag. C-vitamin tartalma 100 grammonként kereken 50 mg.
- A grépfrút hártyái és rostjai oldható ballasztanyagot (pektin) tartalmaznak, amely megköti a felesleges koleszterint. A grépfrútlé azonban már nem tartalmaz pektint.
Káposzta
- Vitaminokban, ásványi anyagokban és a vérképzéshez fontos klorofillban gazdag.
- Mustárolaja nagy jelentõségû: erõteljes csíraölõ hatása miatt széles sávú antibiotikumnak tekinthetõ.
- Egyik sajátos anyaga, a glükozinolát nagymértékben gátolja a ráksejtek kialakulását.
- Magas rosttartalma serkenti az emésztést és a béltartalom áthaladását.
- Kalóriaszegények
Kiwi
- Kínai egresnek is hívják. C-vitamin tartalma túlszárnyalja az összes citrusfélét. Egyetlen szem egy felnõtt napi szükségletét többszörösen fedezi.
- A kiwi proleolitsavat tartalmat, mely javítja a vérkeringést.
- Figyelemre méltó mennyiségû kalcium, kálium és értékes nyomelem rejtõzik benne.
Málna
- Nagyon sok káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz.
- A málnában lévõ savak és cserzõanyagok segítik a máj méregtelenítõ tevékenységét.
- A sok kis magocska élénkíti az emésztést.
Õszibarack
- A gyümölcsök királyának is nevezik
- Bõségesen tartalmaz A, B és C vitamint, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot.
- A kedvezõ kálium-kálcium arány teszi lehetõvé a „vértisztító” hatását. Erõteljesen vizelethajtó, és ezáltal tehermentesíti a tüdõt, szívet és a keringést.
- Enzimjei serkentik az étvágyat és az anyagcserét.
Ribizli
- 100 gramm feketeribizliben négyszer annyi C-vitamin van, mint ugyanekkora mennyiségû narancsban.
- A fekete bogyókban rejtõzik a „tüdõvitamin” (J-vitamin), amely antibakteriális és méregtelenítõ hatású.
- Magas flavonoidtartalma szilárdítja a véredényeket.
Rizs
- Amerikában egy olyan szólás járja, hogy „A rice day is a nice day.” Vagyis a „Rizses nap, remek nap.” Fontos azonban tudni, hogy rizs és rizs között nagy különbség lehet. Ennek a gabonának sokféle tápanyaga rejtõzik az ezüsthártyában, a rizsszemek belsõ héjában. Ez a hártya sok fehérjét, ásványi anyagot, vitamint és zsírt tartalmaz. Az utóbbi bizonyos idõ után megavasodik, és a rizs megromlik. Mit lehet tenni? Az élelmiszeripar kidolgozott egy eljárást az ezüsthártya eltávolítására: a rizst egyszerûen lecsiszolják – a rizs szép lesz tõle, nem romlik, de a tápanyagok veszendõbe mennek. Egyértelmûen jobban járunk, ha fényezetlen rizst fogyasztunk.
- A rizs káliumban, kalciumban és fluorban gazdag (csontoknak és fogaknak fontos)
- Nyolc esszenciális aminosav található benne. (fehérjeépítõ anyag, amit a szervezet nem tud elõállítani)
- Jelentõs mennyiségû B-vitamint tartalmaz. Remek vízhajtó, serkenti a salak- és méreganyagok kiürülését.
- A rizs nem tartalmaz koleszterint és glutént.
Saláta
- Majdnem mindegyik zöldsalátaféle tartalmaz a tejnedvében laktán nevû keserûanyagot, amely nyugtatólag hat az idegrendszerre.
- A zöldsaláták 95 %-ban vízbõl állnak. A maradék öt százalék értékes tápanyagokat tartalmaz.
- Minél zöldebb, annál jobb, mert annál több klorofill van a leveleiben. A növényi színanyag segíti szervezetünket a vérképzésben.
- Aszparaginsavat tartalmaz: vízhajtó hatású, serkenti a vesemûködést.
- A zöld levelek rostanyagban gazdagok
- A C-vitamin mennyisége a salátákban kívülrõl befelé csökken.
- Salátafélék: fejes saláta, cikória, endívia, jégsaláta, borsmustár, stb.
Savó
- A savó nem más, mint a tej széruma, amely a túró elõállításakor válik ki. Ez a folyadék a „sajtvíz” korántsem értéktelen melléktermék – sokféle fontos tápanyagot tartalmaz. A tej több száz összetevõjébõl áll. Már Hippokratész is rendszeresen savókúrát rendelt betegeinek méregtelenítésre.
- A tejjel ellentétben a savó gyakorlatilag zsírmentes, így nem képez koleszterint sem.
- Értékes fehérjeanyaga, az albumin külön kiemelkedõ. Erõsíti az immunrendszert, védelmez a szabad gyökök ellen és segíti az izomzat épülését.
- Kalciumban, káliumban és magnéziumban gazdag.
Sárgabarack
- A legnõiesebb gyümölcsnek tartják. Mély narancssárga színe miatt a depresszió és melankólia kezelésére szolgáló színterápiákban is alkalmazzák.
- Különösen sok karotinoidot tartalmaz.
- Kiváló káliumforrás, ami az izmaink problémamentes mûködéséhez szükséges.
Spárga
- sok élettanilag fontos anyagot szolgáltat csaknem nulla kalóriatartalommal: 100 grammonként 17 kilokalóriájával a legkalóriaszegényebb zöldségek közé tartozik.
- Folsavtartalmával a spárga abszolút rekordot tart.
- Sok króm található benne – a króm a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet.
- Sok benne a kálium
- A vese õre – erõteljes vizelethajtó és serkenti a vesemûködést
- Ideális fogyókúrás étel
- Elõsegíti a máj méregtelenítõ funkcióját
Szeder
- Az érett bogyók flavonoidban gazdagok.
- Magas a vas- és réztartalma.
- Igen sok karotinoidot tartalmaz, mely védi a szervezetet a szabad gyökök romboló hatásától
Szõlõ
- Szõlõcukorban gazdag, amely azonnal a vérbe kerül, és gyors energiáról gondoskodik.
- Kiválóan alkalmas méregtelenítésre: serkenti a bél- és vesemûködést.
- Antocian nevû színanyaga révén a kék szõlõ javítja a vérellátást, és erõsíti az érfalakat.
(A felsorolás a teljesség igénye nélkül készült.
Forrás: Birgit Sesterhenn-Gebauer: Méregtelenítés hetente egyszer)
Csillagos ötös! Tetszett!
VálaszTörlésKutatásra indulok a világhálón e cikk hatására, megnézem a spárgából milyen finom ételeket lehet készíteni, mert nem ettem eddig .......
VálaszTörlésNagyon értékes informácio. Köszi, hogy feltetted
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kinszi! :-)
VálaszTörlésMegkívántam az epret!:)))
VálaszTörlésVárok vele júniusig!
Már konzervben is kapható:))
VálaszTörlésNagyon szívesen Mindenkinek!
A rizs szólást még nem hallottam, de nagyon jó a többi is. Köszi.
VálaszTörlésKöszönöm a videót, szeretek nézegetni új ötleteket:))
VálaszTörlésSzívesen Kinszi! Még nem próbáltam ki.....De el se lehet rontani!:)))
VálaszTörlésHát nem, és ráadásul csupa vitamin, finomság aránylag olcsón!
VálaszTörlés