Rating: | ★★★★★ |
Category: | Other |
A gyógyító alma
Az ókori egyiptomiak után a görögök és a rómaiak az étkezést így jelezték: ab ovo usque ad mala, a tojástól az almáig. Tehát az étkezést almával fejezzük be.
"Naponta egy alma, az orvost távol tartja ."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."
Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták.
ALMÁS CSIRKEFASÍRT
Hozzávalók:
20 dkg alma
30 dkg csirkemell filé
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
Elkészítés:
A csirkét daráljuk le, az almát reszeljük meg, a hagymát vágjuk apróra. A zsemlét áztassuk tejbe és csavarjuk ki. A darált húshoz keverjük hozzá az almát, a hagymát, a zsemlét és a tojást. Ízesítsük borsikafűvel és sóval. Az alaposan összedolgozott masszát tegyük egy olajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába és közepes tűzön süssük pirosra. (Ha nincs őzgerincformánk, akkor a masszából formázzunk rudat, kenjük meg olajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával és alufóliába tekerve süssük meg egy tepsiben.)
ALMALEVES ARGENTIN MÓDRA
Hozzávalók:
50 dkg alma
10 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citromhéjat és fél óráig főzzük. Azután turmixoljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját és habosra keverjük.
Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt finom.
ALMAGOMBÓC
Hozzávalók:
1 kg alma
8 dkg margarin
2 db tojás
20 dkg búzadara
2 dl tej
cukor ízlés szerint
csipet só
zsemlemorzsa
fahéjas cukor
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, magházat kivágva apróra vágjuk.
Összekeverjük a margarinnal, darával, tejjel, cukorral, tojásokkal,sóval, és annyi zsemlemorzsával, hogy gombócot formálhassunk. Fél órát állni hagyjuk, majd forró vízben megfőzzük. Pirított morzsába forgatjuk és fahéjas cukorral
tálaljuk, de tejföllel is finom.
ALMAFŐZELÉK
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg alma
4 dkg liszt
3 dkg cukor
1 evőkanál ecet
kevés só
1 dl tejfel vagy joghurt
Elkészítés:
A meghámozott és felszeletelt almát forrásban lévő vízbe tesszük.
Hozzáadjuk az ízesítőket: cukor, ecet, só. Ha az alma már puhul, a lisztet
kevés hideg vízzel, vagy ha van, tejfellel, összekeverjük és a forrásban lévő
főzelékre öntjük. Egyszeri felforralás után a tűzről levesszük.
ALMAFELFÚJT
/10 adag/
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 22 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 8 db tojás, 1/2 l 1,5%-os tej, 0,5 dl rum, 60 dkg alma, 1/4 rúd vanília
Elkészítés:
A margarint a tejben, a vaníliával felforraljuk. Ha forr, a lisztet folytonosan kavargatva belefőzzük, amíg az edény falától el nem válik. Az almát lereszeljük, megpároljuk, leturmixoljuk és a tojássárgákkal jól kidolgozzuk. A tojásfehérjéket a fruktózzal kemény habbá verjük és óvatosan a masszába keverjük. Egy kikent formát 3/4 részig töltünk és forró vízben, sütőben, lassan gőzöljük 1 órát.
ALMA-BANÁN DUÓ TÚRÓKRÉMMEL
Hozzávalók (4 személyre):
• 2 db alma
• 3 érett banán
• 20 dkg kék szőlő
• 15 dkg krémtúró
• 4 evőkanál tej
• 4 evőkanál méz
• ½ kiskanál őrölt fahéj
• 1 késhegynyi őrölt koriander
• apróra vágott mogyoró
Elkészítés:
Vágjuk kockára az almát, és szeleteljük fel a banánt. Mossuk és szemezzük le a szőlőt, a szemeket vágjuk ketté. Keverjük össze a háromféle gyümölcsöt, majd tálaljuk desszertes tányérokban. Az öntethez keverjük össze a krémtúrót a tejjel, a mézzel, valamint az őrölt fűszerekkel. A kész szószt kanalazzuk a gyümölcssalátánkra, a tetejét pedig hintsük meg az apróra vágott mogyoróval.
ALMÁS-FAHÉJAS PITE
Hozzávalók:
200 gr vaj 2 teáskanál sütőpor
225 gr cukor 12-15 közepes nagyságú alma
1 zacskó vaníliás cukor vegyes gyümölcslekvár
csipetnyi só 2 zacskó színtelen gyümölcszselé
4 tojás 3 evőkanál almalé
1 teáskanál őrölt fahéj 250 ml fehérbor
½ teáskanál őrölt gyömbér
késhegynyi őrölt kardamon
250 gr liszt
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük, majd hozzáadunk 200 gr cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, a gyömbért, a kardamont és a tojásokat.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és apránként a tésztához adjuk. A masszát alaposan kivajazott tepsibe öntjük.
Meghámozzuk az almát, eltávolítjuk a magházat. Felszeleteljük, kb. 1 cm-es szeletekre. Elrendezzük a szeleteket a tészta tetején úgy, hogy kissé átfedjék egymást. A közöket megtöltjük a gyümölcslekvárral. Előmelegített, 180-200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
A tetejéhez: összekeverjük a tortazselét az almalével, a maradék cukorral és a fehérborral. A tasakon található utasítások alapján elkészítjük a zselét. Bevonjuk vele a tortát.
ALMÁS-FAHÉJAS TEJBERIZS
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg rizs
6 dl tej
5 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
3 evőkanál kókuszreszelék
1 alma
1 teáskanál őrölt fahéj
Előkészítés:
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, és háromszoros mennyiségű tejben a cukorral és a vaníliás cukorral puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk.
Elkészítés:
A kókuszreszeléket zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben, tányérra borítjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, és húsát apró darabokra vágjuk, vagy lereszeljük. Az almát és a fahéjat a langyos tejberizsbe keverjük, és tálkákba szedjük. A kókuszreszelékkel megszórjuk, és tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 389 kcal
ALMÁS-KARAMELLÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók kb. 30 szelethez:
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg kristálycukor
1 citrom
1,5 kg alma
20 dkg pirított dió
5 tojás
1 tojássárgája
25 dkg vaj
2 evőkanál étkezési keményítő
40 dkg liszt
2 csomag sütőpor
vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Előkészítés:
A tejet a vaníliás cukorral felforrósítjuk. Serpenyőben kb. 5 dkg cukrot aranybarnára karamellizálunk. Félrehúzzuk, a forró tejjel felöntjük, felforraljuk, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk, gerezdekre vágjuk, megöntözzük citromlével. A diót durvára vágjuk, és megpirítjuk.
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit vajjal kikenjük, zsemlemorzsával meghintjük. 2 tojást a tojássárgával és 5 dkg cukorral kikeverünk, a karamelles tejjel felöntjük, majd addig melegítjük, amíg kissé besűrűsödik. Félrehúzzuk, lehűtjük (forralni nem szabad!). A lisztet összekeverjük a keményítővel és a sütőporral. A vajat 20 dkg cukorral, egy csipet sóval, a citromhéjjal habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a megmaradt tojásokat, beleöntjük a karamellás tejet, fokozatosan beleszórjuk a lisztet, és simára kidolgozzuk. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, tetejére terítjük az almát, megszórjuk a pirított dióval, a maradék cukorral, és kb. 45 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 260 kcal
ALMÁS KOSÁRKÁK
Hozzávalók:
30 dkg nyers linzertészta (otthon készített, vagy mirelit),
2 savanykás alma,
2 tojás,
fél dl tej,
2 csapott evőkanál liszt,
1 evőkanál olaj,
1 csapott evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
csipetnyi só
Elkészítés:
A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a porcukrot. Híg palacsintatésztaszerű masszának kell lennie. A
linzertésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi kosárkaformákat kibélelünk vele. (Legalább 12 darabot készítsünk.) Előmelegített, közepesen meleg sütőbe
toljuk, és halványsárgára, vagyis félig megsütjük. Amíg a tészta sül, az almákat héjastól szeletekre vágjuk, és a szeleteket felcsíkozzuk. A félig sült kosárkákat
megtöltjük az almacsíkokkal, majd a palacsintamasszával felöntjük. A sütőbe visszatesszük, és addig sütjük, amíg a folyékony masszából szilárd nem lesz, vagyis a beleszúrt tűre (hurkapálcára) már nem tapad a masszából.
A kosárkákat a sütőlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leszedjük, és tálra rakjuk. Csak hidegen fogyasztjuk.
Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal, kimagozott és lecsöpögtetett meggyel vagy cseresznyével.
Legkésőbb másnapig el kell fogyasztani, illetve a kész sütemény mélyhűtőben tárolható.
ALMÁS-MÉZES ÉRMÉK
Hozzávalók:
1 dl margarin vagy vaj
2 dl méz
2 db tojás
3 dl finomliszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
3 dl finomra metélt hámozott alma
2 dl finomra aprított, kimagozott datolya, 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 5 dl hántolt zab.
Elkészítés:
Verjük fel a lágy margarint (vagy vajat), majd állandó verés közben, vékony sugárban adjuk hozzá a mézet. Ezután verjük bele a tojásokat is. Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd ezt a keveréket adjuk a nedves hozzávalókhoz. Amikor alaposan elkeveredett, adjuk még hozzá az almát, a datolyát, a diót és a zabot. Teáskanalanként adagoljuk a keveréket egy vékonyan megzsírozott tepsibe úgy, hogy ne érjenek össze. 175C°-on süssük mintegy 10 percig. 40-60 db lesz belőle.
Azon melegében a legjobb, de kihűlve is finom. Hűtőben, pléhdobozban több hétig is eláll.
ALMÁS MÜZLIS CSEMEGE VANÍLIAÖNTETTEL
Hozzávalók:
1 kg alma
1/2 citrom leve
50 g vaj
50 g cukor
1 tasak Vanillincukor
150 g gyümölcsös müzli
Vaníliaöntet:
2 tasak Desszertöntet (vanília)
500 ml tej
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négybe vágjuk és a magházat
eltávolítjuk.
A negyedeket tovább aprítjuk szeletekre, majd meglocsoljuk a citromlével.
Az almaszeleteket egy kivajazott üvegedénybe (2 l ûrtartalom) helyezzük.
A vajat és a cukrot egy főzőedényben addig melegítjük, amíg a cukor
feloldódik, majd beleforgatjuk a müzlit. A müzlis masszát egyenletesen elosztjuk az almaszeleteken, és a sütő alsó harmadában megsütjük.
Alsó és felsõ sütés: kb. 180 oC (elõmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 oC (elõmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (elõmelegítve)
Sütési idõ: kb. 35 perc
A vaníliaöntetet a tasakon található leírás szerint elkészítjük, és a meleg
csemegével tálaljuk.
TIPP:
A müzlihez keverhetünk 1 csapott evõkanál fahéjat is.
ALMÁS RÉTES
Hozzávalók:
2 doboz mirelit réteslap (1 rúdhoz 4 lapot használjunk!)
olaj
zsemlemorzsa
1,5 kg alma
cukor
fahéj
A tetejére:Porcukor
Elkészítés:
1.) Leterítettem a nedves konyharuhát az asztalra, és rátettem egy réteg réteslapot.
2.) Egy kis lábasba olajat öntöttem, és egy kenő-ecset segítségével óvatosan megcsepegtettem a lapot olajjal.
3.) Az 1. lapra rátettem a 2. lapot és ugyanúgy megcsepegtettem, mint az elsőt, majd ugyanígy rétegeztem a 3. és a 4. lapot is és azokat is megcsepegtettem egy kis olajjal.
4.) A 4. lapot finoman megszórtam zsemlemorzsával. Ez nagyon fontos, ugyanis ez szívja majd fel az alma levét, és így nem fog elázni a tésztám.
5.) Még a réteslapok megolajozása előtt megmostam, megpucoltam és lereszeltem 1,5 kg savanykás almát. Most szépen megraktam vele a réteslapot. (A tölteléket előzőleg egy tálban 3 részre osztottam, hogy minden rúdba egyenlő mennyiség jusson). Mielőtt a tésztára tettem, jól megnyomkodtam az almát, hogy a felesleges létől megszabaduljak.
6.) A reszelt almát megszórtam cukorral és fahéjjal. (A cukor mennyisége attól függ, mennyire édes vagy savanyú almát használunk). Végül az egészet meghintettem még egy kevés zsemlemorzsával is, és elegyengettem a tölteléket, hogy mindenhova jusson.
7.) A konyharuha segítségével óvatosan feltekertem a tésztát.
8.) Amikor elkészültem a rétes feltekerésével, mindkét végét óvatosan maga alá hajtogattam, hogy sütés közben ne türemkedjen majd ki belőle az almás töltelék.
9.) Az ecsetemmel egy tepsi aljára felfestettem a 3 tervezett rétes-rudam helyét, és belefektettem az első majd a második és harmadik rudat. A rétesek végeinél is bekentem a tepsit, hátha odaér majd a tészta sütés közben.
10.) Nagyon forró sütőben alig 8-10 perc alatt készre sütöttem az egészet, majd a kihűtöttem, és porcukorral megszórva tálaltam.
ALMÁS-SAJTOS CSIRKEMELL
Hozzávalók 4 személyre:
8 fél csirkemellfilé (kb. 80 dkg)
4 közepes alma
2 gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
10 dkg gouda sajt
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj (margarin)
A díszítéshez: Citromfű levelek
Előkészítés:
A csirkemelleket folpackkal letakarjuk, kissé kiverjük. Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk, 1 cm vastagon felkarikázzuk. A fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringot leöblítjük. A sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük.
A csirkemellek mindkét oldalát meghintjük sóval, borssal és egy kevés liszttel. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a csirkemelleket, melléjük dobjuk a fokhagymát és a rozmaringot. A húsok mindkét oldalát pirosra sütjük (3-3 perc), aztán lapos tűzálló edénybe sorakoztatjuk őket. A sütőt 200ºC fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kidobjuk a serpenyőben maradt pecsenyeléből a fokhagymát és a rozmaringot, hozzáadjuk a vajat, és szép sorjában pirosra sütjük benne az almakarikákat. Mindegyik hússzelet tetejére 2-2 almakarikát fektetünk (a maradékot melléjük-köréjük szórjuk), tetejüket vastagon meghintjük a sajttal, és csak addig sütjük (10-12 perc), amíg a sajt aranysárgára pirul. A citromfű levelekkel díszítve a sütőedényben tálaljuk. Köretként krumplipürét, hasábburgonyát, petrezselymes rizst kínálhatunk hozzá.
ALMÁS-SAJTOS-SÜLT FŐTT HÚS
Hozzávalók:
bármilyen levesben főtt hús
pár szelet füstölt sonka
1-2 alma,
annyi szelet sajt, ami az egészet befedi majd
só, bors, majoránna, kakukkfű
1 evőkanál vaj
2-3 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A jénai tálat kivajazom. Rétegesen lerakom a hozzávalókat, alulra a főtt húst, rá a sonkát, megint főtt húst, most jönnek a fűszerek, majd az egészet beborítjuk vékonyra vágott almaszeletekkel, erre is jöhet egy kis bors, majoránna, kakukkfű, azután a tejfölt elsimítom rajta, majd beborítom a sajtszeletekkel.
20-25 percig közép meleg sütőben megsütöm, hogy a sajt szép piros legyen.
ALMASZALÁMI
Hozzávalók:
25 dkg megtisztított puha alma (tisztán mérve)
25 dkg cukor
3 dkg vaj
5 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 púpozott evőkanál kakaócukor a külsejére
Elkészítés:
Az almát vékonyra szeleteljük, majd a cukorral és a vajjal saját levében addig pároljuk, míg teljesen szét nem fő. Ekkor belekeverjük a diót, a mazsolát és a kakaót, és kevergetve olyan sűrűre főzzük, hogy összetapadjon. (vigyázni kell, mert könnyen leég!) Gyúródeszkára cukrot hintünk, és az almás masszát csíkban ráhalmozzuk, majd hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle és a cukorba forgatjuk. Néhány napig állni hagyjuk (szellős helyen), hogy megszikkadjon, majd vizes késsel szeleteljük.
ÜNNEPI SÜLT ALMA
Hozzávalók 4 személyre:
8 db magozott aszalt szilva
4 piros alma
3 evőkanál brandy
1 csipet gyömbérpor
1 csipet fahéj
4 evőkanál+6 dkg tisztított napraforgómag (nem sós!)
1 teáskanál vaj
1 evőkanál méz
6 evőkanál almalé
6 evőkanál cukor
1,2 dl tejszín
Előkészítés: Az aszalt szilvákat apró darabokra vágjuk. Az almát megmossuk.
Elkészítés:
A brandyt összekeverjük 2 evőkanál vízzel, a gyömbérporral és a fahéjjal, 10 percre beletesszük az aszalt szilvát. Az almák magházát bőségesen kiszúrjuk/kifúrjuk. Megtűzdeljük a 4 evőkanál napraforgómaggal. A vajon megpirítjuk a 6 dkg napraforgómagot, összekeverjük a mézzel, és a lecsepegtetett szilvákkal. Megtöltjük vele az almákat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Az almalevet tűzálló tálba öntjük, beletesszük az almákat, és lefedjük. A sütőben kb. 35 percig sütjük. A cukrot lassú tűzön megolvasztjuk, világosra karamellizáljuk, és elkeverjük a tejszínnel. Tányérokra öntjük, ráültetjük a kész almát és tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 520 kcal
Kinszi ez remek ötlet volt, köszönöm!
VálaszTörlésEz zseniális ötlet !
VálaszTörlésKimásoltam és ki fogom próbálni - egymás után :-)
Öt csillagot szerettem volna odatenni - nem tudom, hogy került oda csak 4....
VálaszTörlésKoszonom es elkeszitem majd oket.
VálaszTörlésNagyon szívesen Mindenkinek!
VálaszTörlésNagyon finomak és egészségesek! Én még lekvárt is szoktam készíteni paradicsommal, az is nagyon finom, csupa vitamin!
Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szívesen:))
VálaszTörlésEnnyi finomságot:)))
VálaszTörlésKöszi Zsuzsi!
Nagyon szívesen, Brigikém:))
VálaszTörlésHúúúúú...csak beleolvastam ismét és csorog a nyálam!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
:-)
Szia Böböce! Örülök, hogy itt voltál és még mindig tetszik!
VálaszTörlésMost muffint sütöttem, és abba is raktam reszelt almát, nagyon finom lett!