2008. június 25., szerda

A Dió sokoldalúsága...

Rating:★★★★★
Category:Other



A közönséges dió (Juglans regia) mindenfelé termesztett, húsz-harminc méter
magasra is megnövő fa. Páratlanul szárnyalt levelei szórtak, kellemes illatúak,
mely szárítás után elvész. Az egyes levélkék hosszúkásak, ép szélűek,
számuk 7-9.
Rendkívül sok vitamint és ásványt tartalmaz, valamint hatvan százalékos
zsírtartalma van, amiből 56 százalék az esszenciális zsírtartalom. Ezt
figyelembe véve a folyamatos mérsékelt fogyasztás jótékonyan hat a
koleszterin csökkenésre, valamint a közönséges zsírokat helyettesítve
soványító kúrának is jól beválik, természetesen a közönséges zsírok
fogyasztásának szüneteltetésével, mert mint tudjuk, azok fölfokozzák
étvágyunkat.



Felhasználása
Gyógyászatban teáját (egy maroknyit egy liter vízzel főzve) főleg vértisztítónak és
emésztés elősegítésére használják. Ez utóbbi az oka, hogy bőrkiütések esetén is
isszák. Leveleiből készült kivonatából többen a tüdővész gyógyítását is megpróbálták.
Burkát gyomor- és bélhurutnál, de főleg barna hajolajak gyártásánál használták.
Termése ehető, de kemény burka miatt kevesen fogyasztják.
Íze érdekes, kissé kesernyés.

Konyhai felhasználás:

A dió termését (dióbél) sokféleképpen használják a háziasszonyok:
sütemények, kalácsok, tészták elkészítésénél. Zölddió befőtt és
likőr is készíthető belőle

Hogyan gyűjtsük:

Gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát
(diókopács), és a népi gyógyászatban a csonthéjon belül a terméseket
elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyát hasznosítják. A levelet csak
a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról
lefosztva.Gyűjtési ideje: június-augusztus.

A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni. Ehhez érdemes
kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét. A gyűjtött
kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már
megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell távolítani.

Mi van benne:

A dió tartalmaz:
Vitaminok: B1, B2, B6, C- és E-vitamin
Ásványi anyagok: kalcium, kálium, vas magnézium, foszfor, réz, cink,
nátrium, kálium, mangán

A levéldrog naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat
(ellágsav-származékokat), flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. A diókopács
juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz.



Mire jó:

Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma
esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a
növényből készített ülőfürdő javallott.

Belsőleg csak a népgyógyászat használja elvétve. A dió vértisztító
hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.

A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják.
Maga a termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Hogyan használjuk:

Tea:: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk,
és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor-
és bélhurut ellen javallott.

Borogatás:: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai
esetén javasolják.

Fürdő: Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott.

Dióolaj: Jellegzetes aromája van, mely kiválóan alkalmas saláták
vagy más ételek ízesítésére.

Tárolása fénytől védve, hűvös helyen, légmentesen záródó
üvegben történjen.:


Idegnyugtató dió

Az ókor emberei nagyon helyesen és példamutatóan használták
gyógyászatukban és táplálkozásukban környezetük növényeit. Tudták
azt is, hogy egészségóvó növényeiket érési idejükben kell szüretelni
és hasznosítani.



Hogyan készítsünk teát:

A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a
gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti
a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát,
megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat. A
leveleket akkor érdemes leszedni, amikor a diók már fele nagyságukat
elérték. Csakis az ép, egészséges levelek értékesek, mégpedig a
közös levélgerincről, a "szárról" lefosztva. Szellős padláson,
1-2 ujjnyi rétegben elhintve szárítsuk.

A dió gyógyító hatással van:
- anyagcserezavarokra
- székrekedésre
- májműködésre
- szívgörcsök esetén (tea a dió magburkából)

Gyógyteakészítés szívgörcsök esetére
A dió magburkából, a belső fás válaszfalakból készítünk teát. 5 nagyobb
dió burkát 24 órára áztassuk vízbe, majd forraljuk fel, és a teát reggel,
éhgyomorra igyuk meg. A tea csökkenti a fájdalmakat és a nyomásérzést.
Lázas állapot kezelésére is alkalmazható, ha azokat szívfájdalmak kísérik.
Egy-két csésze tea után már a javulás érezhető.



Olasz diós-sonkás muffin:

Idő: 40 perc
Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 tojás
1 dl tej
4 evőkanál olivaolaj
10 dkg füstölt sonka
4 dkg dió
1 ág rozmaring
1 csomag porélesztő
Elkészítése:

A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit finomra vágjuk.
Elkeverjük a tojást a liszttel, az olajjal és a sütőporral.
Hozzáadjuk a rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük pihenni.
Kikenjük a muffinformát, 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Beletesszük
a tésztát a formákba és újabb 30 percig pihentetjük majd kb.
25 percig sütjük.

Dióbefőtt

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és
szegfűszeg, kevés tartósítószer

A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át,
váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel
szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük.
Forrón üvegekbe tesszük, a tetejére pedig késhegynyi tartósítószert
szórunk és az üvegeket légmentesen lezárjuk. Ezt követően az
üvegeket félig telt lábasba állítjuk és 20 percen át gőzöljük, majd a
lábasban hagyjuk kihűlni.



Mézes dió
A friss dióbélről a barna hártyát lehúzzuk és a megtisztított gerezdeket
kisebb üvegekbe rakjuk. Annyi mézet öntünk rájuk, amennyi jól ellepi
lekötjük és a víz forrásától számított 10 percig gőzöljük.

Zöld dió cukorszirupban

A zöld dió akkor jó az eltevéshez, ha annyira zsenge, hogy tűvel könnyen átszúrhatjuk.

A zöld diót több helyen megszurkáljuk, és naponta váltott hideg vízben 7-10 napig áztatjuk, ezalatt elveszíti keserű ízét. Kivesszük a vízből, minden dióba beleszúrunk egy szegfűszeget.

Egy kg dióra 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítva sűrű szirupot főzünk. Belerakjuk a diókat, egy darabka fahéjat, vékonyan levágott citrom és narancshéjat, vaniliarudat és rövid ideig forraljuk.

Fedő alatt hagyjuk egy napig állni, ekkor a diót üvegekbe tesszük és a levet mézsűrűségüre elfőzzük, ráöntjük a dióra. Kihülés után az üvegeket lekötözzük és 10 percig gőzőljük.


Ajánlom figyelmetekbe ezt a nagyszerű - Diós Receptek - oldalt...katt

2 megjegyzés:

  1. Én szeretem a diót! Imádom! Bontogatni, és csipegteni is, de a 20-30 méter azért elég túlzásnak hat. A 8-12 méter hitelessebb lenne.
    De tényleg szeretem!!!

    VálaszTörlés
  2. Mo-gon átlag 10-20m, az is magas..
    ...de írja, hogy elérheti a 30 m magasságot...
    Nézd itt...
    Én nagyon szeretem mindenféle formában...

    VálaszTörlés