2007. november 29., csütörtök

Mézes sütemény receptek


Mézeskalács recept      

recept: puha, ehető mézeskalács A puha mézeskalács titka, hogy fogyasztás előtt legalább tíz napig légmentes dobozban tároljuk almacikkelyekkel összezárva. A siker garantált!
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 evőkanál szódabikarbóna
esetleg a fahéj, szegfűszeg, ánizs, gygb(0, 0, 102);" size="3">tészta sötétítéséhez kakaópor (választható)
díszítéshez magvak (elhagyható)

elkészítési idő: díszítés nélkül: 1,5 óra
***

Mézes, gyömbéres sütemény

Tészta elkészítése:
    
1. tészta gyúrására is alkalmas nagyobb edénybe helyezzük a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint utoljára – mindezek tetejére – a margarint

2. lábosba öntjük a mézet és a cukrot, majd folyamatos kavarás mellett felforraljuk (ne féljünk, nem ragad le!)

3. felforrt mézet és cukrot lassan ráöntjük a lisztes tál tartalmára úgy, hogy a margarin java elolvadjon

4. hozzáadjuk a két tojássárgáját

5. kigyúrjuk a tésztát (keverés előtt hagyjuk kihűlni a forró mézet!), végeredményként kemény tésztát kapunk

6. vegyük ki a tésztát az edényből, belisztezett felületen kézzel gyúrjuk át

7. nyújtsuk ki a tésztát

8. késsel vagy formával szaggassuk fel a tésztát

9. amennyiben magokkal, mazsolával, stb. dekorálunk, helyezzük fel a díszítést

10. kenjük be a tészta tetejét tojássárgájával (elhagyható, ez esetben fakóbb színe és natúr jellege lesz a mézeskalácsnak)

11. sütőpapírra helyezve süssük ki a tésztát (vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sült!)

12. vegyük ki a tepsiből a mézeskalácsot (a frissen sült tészta puha, ezért lapos felületre fektessük, amíg kihűl, különben torz formában szilárdul meg)

13. kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot fehérmázzal dekoráljuk

14. várjuk meg, amíg megszárad a díszítés

15. helyezzük a mézeskalácsot légmentes (fém) dobozba 1-2 almacikkellyel együtt, amely nélkülözhetetlen a puhaság eléréséhez!

16. tároljuk kb. 10 napig dobozban, ha az alma elveszítette víztartalmát, cseréljük ki (a puhaságot az almacikkelyek számával lehet szabályozni)

Jó tanács:
   
A sütési időt nagyban befolyásolja a sütő típusa. Általában 5-8 perc alatt, tehát viszonylag gyorsan kisül a tészta. Vigyázzunk, mert nagyon hamar odaéghet!

Hozzávalók:
1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor

ecet
rizsliszt (elhagyható)
ételfesték (elhagyható)
gyöngycukor, tortadara, stb. (elhagyható)
   
elkészítési idő: 5 perc

Díszítő cukormáz elkészítése:
   
1. tojásfehérjét kemény habbá verjük
2. fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot
3. hozzáteszünk egy kevés sót és ecetet, valamint kevés rizslisztet (utóbbi a hab keményégét fokozza, viszont túlzott használata fakóvá teszi az egyébként csillogó cukormázat)
4. amennyiben ételfestéket használunk, a végén adjuk hozzá
5. uzsonnás tasak csücskén apró lyukat vágunk és megrajzoljuk a kihűlt mézeskalácsokat
6. tetszés szerint gyöngycukorral, tortadarával, stb. is díszíthetünk
Jó tanács:
   
Csak nagyon kemény habbal tudunk apró betűket és motívumokat rajzolni, ezt több porcukor hozzáadásával érhetjük el. Lágyabb mázzal elfolyóbb, nagyobb motívumokat tudunk készíteni. A zacskón vágott lyuk mérete ugyancsak alapvetően befolyásolja a díszítés végeredményét.

A cukormáz mellett tortabevonó használatával is ízlésesen dekorálhatjuk a mézeskalácsokat!


8 megjegyzés:

  1. Köszi a tippet is! De fémdobozban is megpuhul. De ezt is kipróbálom..........

    VálaszTörlés
  2. Szivesen. Én "tóppervari" dobozokban tartom, de a karácsonyi fémdobozban is éppen olyan finom.

    VálaszTörlés
  3. Köszi! Egy tuti receptet keresek, mert az enyém pár éve még szilveszterkor is kőszikla volt! :-(

    VálaszTörlés
  4. Köszi , viszalátogatok az apró diszitet sütemény érdekel...

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm kedves Zsuzsa, kipróbálom:-))

    VálaszTörlés