2009. január 7., szerda

Töltött Marhasült

Rating:★★★★★
Category:Other


TÖLTÖTT MARHASÜLT
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott marhahátszín, só, bors, 20 dkg kisebb ecetes uborka, 0,5 dl olaj, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg szalonna, 1 ek. cukor, 2 ek. paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 mk. kakukkfű, 2 dl vörösbor, 1 kk. liszt.
Elkészítése: A húst hosszában, középen egy hegyes késsel felszúrjuk. A nyílást kimélyítjük, sóval és borssal behintjük, majd negyedekbe vágott uborkával megtöltjük. Két végén a nyílást hústűvel vagy fogvájóval lezárjuk. Sóval, borssal kívülről is bedörzsöljük, végül olajjal körbekenjük. A vegyes zöldséget, a gombát és a hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és lábasban, 1-2 evőkanál olajat hozzáadva a zsírját kisütjük. Ezután a húst rátesszük, körös-körül megpirítjuk. A zöldséget, a gombát, a hagymát is köré szórjuk, a paradicsompürével ízesítve 2-3 percig tovább pirítjuk, majd a bor felét hozzáadjuk. Megfűszerezzük, és 3 deci vizet öntünk alá. Letakarva, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk. Félidőben a húst megfordítjuk, és amikor megpuhult, félretesszük, levét finom szűrőn áttörjük. A bor másik felével simára kevert lisztet hozzáadjuk, 2-3 percig főzzük, ezalatt kissé besűrűsödik. A maradék, vékony csíkokra vágott uborkát belekeverjük, és a felszeletelt húst körülöntjük vele.

2 megjegyzés: