2015. június 29., hétfő

A legjobb energia- és vitaminbomba kelkáposzta leves


Ha meg szeretnénk előzni számos egészségügyi problémát, készítsünk egy héten legalább kétszer-háromszor sok zöldséget tartalmazó levest. A kelkáposzta az egyik legjobb alapanyag ehhez, hiszen számos vitamint, és fontos ásványi anyagot tartalmaz.

Magas a kálium, B-vitamin, kalcium, réz, C-, A- és K-vitamin, valamit a rost tartalma. Kivételes hatóerejének titka abban rejlik, hogy közel 45 féle antioxidánst tartalmaz, ezért fontos szerepet játszik a gyulladások megelőzésében. A kelkáposztáról jó tudni azt is, hogy ha a fagy megcsípi egy kicsit, akkor sokkal kellemesebb, édesebb íze van.
Lehetséges, hogy ezért inkább a hidegebb évszakok kedvenc eledele a kelkáposzta főzelék, de nyáron salátába, levesbe, vagy turmixokhoz adva pótolhatatatlan vitaminforrást jelent a zöld leveles.

 Így készítsd el!


Hozzávalók: 
5 csésze tyúkhúsleves alaplé, 2 kockára vágott nagyobb burgonya, 1 csésze kockákra vágott zeller, 2 kisebb fej hagyma, egy csésze felaprított sárgarépa, 2-3 gerezd összezúzott fokhagyma, 2 teáskanál zsálya, 2 teáskanál kakukkfű, 3 csésze apróra vágott kelkáposzta, só, bors.

Elkészítés: 
a hagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra, majd tegyük félre kb. 5 percre állni. Ez idő alatt jobban kijönnek a pozitív hatóanyagok. Merítsünk egy kanál alaplevet egy lábasba, majd ezen pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát. Tegyük bele a zellert és a sárgarépát, kevergessük egy keveset, majd töltsünk még hozzá az alapléből.

Az összes zöldséget pároljuk össze, sózzuk, borsozzuk, végül a burgonyát is adjuk hozzá, és ezzel is főzzük 15 percig. A legvégén jön a levesbe a kelkáposzta, ezzel csupán 5 percig kell főzzük, és készen is vagyunk. A fűszereket, a burgonyával egyidőben tegyük bele a levesbe, hogy ne veszítsenek a túl sok főzés által hatóerejükből.

(forrás: twice.hu/receptek)

2 megjegyzés: