2013. február 18., hétfő

Downton Abbey

Downton Abbey

A Downton Abbey angol-amerikai koprodukcióban készülő időszakos dráma. A sorozat első részét 2010. szeptember 26-án vetítették először az Egyesült Királyságban, míg az Egyesült Államokban 2011. január 9. óta látható.
A produkció példátlan gyorsasággal megkapott minden jelentősebb szakmai elismerést. A Downton Abbey világszinten az utóbbi évek egyik legnézettebb sorozata lett. Angliában és Amerikában is ezt nézik a legtöbben.
A sorozat egy kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszótik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey.
A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot.
A sztori a 20. század elején kezdődik, a Titanic elsüllyedésének évében, 1912-ben; s az I. Világháború előtti boldog békeidők minden csodálatos, reményekkel teli motívuma felfedezhető a történetvezetésben.
A brit történelem nagy pillanatainak a család életére hatást gyakorló mozzanatait sorakoztatják fel a sorozat egyes évadati. Egy ilyen nagy pillanattal kezdődik az első rész, amelynek nyitó jelenetei a Titanic elsüllyedése utáni napon játszódnak.Izgalmas időszakban indul a sorozat, amikor a régi és az új találkozik, s amikor a háború a küszöbön áll, de igazán senki nem hiszi, hogy sor kerülhet rá.
A jelenetek tökéletesen megkomponáltak, a díszletek, a berendezések, az enteriőrök, a kulisszák zseniálisak. Minden egyes képkocka cukorka a szemnek.
Miközben kanyarog a történet, izgalmas dolgokat tudhatunk meg a kor Angliájáról, a történelemről, a kastélyok mindennapjairól. Arról, hogy lesz valaki komornyik, mik a terítés szabályai, miért kell kivasalni a The Times-t mielőtt az urak kezébe kerül. Ez, és megannyi titok vár azokra, akik belevágnak a Downton Abbey-be.
A készítők eredetileg három évadot terveztek, de a 12 milliós nézettségre való tekintettel az ITV újabb évadot rendelt be a sorozatból. A produkció a harmadik évad végére a világ egyik legnézettebb sorozatává vált.
A Downton Abbey több tévés díjat nyert, mint például Golden Globe és Emmy díjat is. A produkció 2011-ben a legtöbb Emmy jelölést elért sorozattá vált. Összesen 27 jelölést ért el. 1981 óta ez a legsikeresebb kosztümös angol sorozat.
A sorozat első részét 2013. február 10-én vetíti a STORY4, s aztán minden vasárnap, 20 órától lesz látható.
Több kép itt :story4 - Downton-Abbey

Főbb szereplők:
Hugh Bonneville (Grantham grógja, Robert Crawley – a családfő) magyar hangja: Rosta Sándor
Elizabeth McGovern (Grantham grófnéja, Cora - Lord Grantham amerikai felesége) magyar hangja: Kovács Nóra
Maggie Smith (Grantham özvegy grófnéja, Violet - Lord Grantham édesanyja) magyar hangja: Pásztor Erzsi
Michelle Dockery (Lady Mary Crawley - Lord és Lady Grantham legidősebb leánya) magyar hangja: Györgyi Anna
Laura Carmichael (Lady Edith Crawley – Lord és Lady Grantham középső leánya) magyar hangja: Huszárik Kata
Jessica Brown Findlay (Lady Sybil Branson, előtte Crawley - Lord és Lady Grantham legfiatalabb leánya) magyar hangja: Kiss Virág
Dan Stevens (Matthew Crawley – a leendő örökös) magyar hangja: Posta Viktor
Jim Carter (Charlie Carson – főkomornyik) magyar hangja: Konrád Antal
Phyllis Logan (Elsie Hughes – házvezetőnő) magyar hangja: Andresz Kati
Matthew Crawley, egy középosztálybeli ügyvéd és a birtok újdonsült örököse megérkezik Downtonba az édesanyjával, Isobellel. Mindkettőjükön érződik, hogy másfajta élethez vannak szokva. Isobelről kiderül, hogy a búr háborúban ápolónak tanult, ezért gyakran ellátogat a helyi kórházba. Itt egyszer szakmai vitába keveredik az orvossal, dr. Clarksonnal, de végül is neki lesz igaza, így bizonyítja a rátermettségét.
Amikor kiderül, hogy Mr. Carson korábban a kabaréban lépett fel egy barátjával, a komornyik azonnal be akarja adni a felmondását. Lord Grantham azonban hallani sem akar a dologról, de mulattatja Carson titka.
Violet megpróbálja összeboronálni Maryt Matthew-val, de Maryt nem érdekli a férfi.
(forrás. Animare Tv műsorok)

Előzetes:

3 megjegyzés: