2011. július 27., szerda

Így készül Magyarország tortája, 2011-ben

Rating:
Category:Other
2011 júniusában egy szakmai zsűri kiválasztotta azt a 3 tortát, melyre szavazni lehetett az Ország tortája versenyen. A kiválasztottak között volt ismét a Krisztina cukrászda , aki 2007, 2008 és 2009-ben is győztese volt az ország tortája versenynek. Idén, 2011 -ben is első lett a Kecskeméti barackkal töltött köles tortájával .



Az eredeti recept Karcagról származik és az alaprecept kisebb módosításaival készült a torta Az ország tortájának fontos, hogy magyar elemeket, jellemző magyar összetevőket is tartalmazzon, így a köles és a sárgabarack jól képviseli a magyar gabona és gyümölcstermesztést a tortában.

A nyertes torta: a Zila kávéház -
Kecskeméti barackos kölestortája

Recept:

A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadjuk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját adjuk hozzá. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró kölesalaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a formát.

Hagyomány és egészséges táplálkozás találkozik egymással Magyarország idei születésnapi tortájában.

Így készül a torta - videó:
Blikk.hu

Köles került Magyarország tortájába.flv

6 megjegyzés:

  1. Szia Shakira71! Köszönöm szépen, hogy olvastad!

    VálaszTörlés
  2. Biztos fincsi, majd megkóstoljuk egy jó cukrászdában!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is kapható lesz, de azt még nem hallottam, hogy hol. Remélem arról is beszámol a helyi Rádió!
    Szerintem is fincsi lesz, nagyon gusztusosan néz ki:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szívesen! Én is köszönöm, h. megnézted!

    VálaszTörlés