2010. november 18., csütörtök

Fahéjas méz és recept

Rating:
Category:Other

Gondoltad volna, hogy a fahéjas méz ennyi mindenre képes?




Szívbetegség:

A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a
kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és
véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen
fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő
roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a
légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel
gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem
annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

Artritisz:

Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár
meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A
krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen
fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200
beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a
fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül
közlekedtek.

Hólyagfertőzés:

Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat.
Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

Fogfájás:

Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta
háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

Koleszterinszint:

Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl
forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a
koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas
koleszterinszint lecsökken.
Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.

Megfázás:

Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy
kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a
krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

Gyomorpanaszok:

A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és
megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

Az immunrendszer erősítése:

A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert,
védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok
vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket
a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

Nehéz gyomor:

Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav
túlzott termelődését.

Nátha:

Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat
tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

Pattanás:

Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt
kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta
elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

Bőrfertőzés:

A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés
minden formáját.

Fogyás:

Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés
előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása
csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is
megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

Krónikus fáradtság:

A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és
fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután
három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll
a szervezet vitalitása.

Fahéjas-mézes karácsonyi sütik

Már a régi germánok is mézes süteményt ettek a téli napfordulón. A középkorban az apácák és a szerzetesek folytatták ezt a hagyományt. Adventkor mézeskalácsot - egy fűszeres, mézzel édesített süteményt - ettek, melyet erőt adóként szétosztottak a szegények között is.

Fahéjas keksz

Hozzávalók (70 db-hoz): 5 dkg híg méz, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 kávéskanál fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 késhegynyi sütőpor, 12,5 dkg liszt.

Elkészítés: Egy tálban robotgéppel simára keverjük a mézet, cukrot, tojást, fahéjat és szegfűszeget. A sütőport elkeverjük a liszttel. A tésztát egy éjszaka hűvös helyen lefedve pihentetjük. A gyúródeszkát megszórjuk liszttel. A 1 cm vastagra nyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és egy porcelántálcára sűrűn egymás mellé tesszük. Egy éjszakán át szárítjuk. 150 °C-ra előmelegítjük a sütőt. A kekszeket egy sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és körülbelül 25 percig sütjük.

Mézes süti

Hozzávalók (30 db-hoz): 10 dkg méz, 10 dkg barna cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, fél csomag sütőpor, 25 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 2 kávéskanál mézeskalácsfűszer, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál tej, 15 dkg hámozott mandula.

Elkészítés: A cukrot, mézet és zsiradékot keverés mellett felmelegítjük, majd lehűtjük. A tojást felverjük, 2 evőkanálnyit a masszához keverünk, a többit a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőport elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a fűszereket és a reszelt citromhéjat. A mézes masszával együtt sima tésztát gyúrunk belőle. Ha túl puha lenne, kevés lisztet tehetünk hozzá. Ha túl kemény lenne, egy kávéskanálnyi vizet önthetünk hozzá. A tésztát lefedve, hűtőszekrényben egy éjszaka pihentetjük. A sütőt 200 °C-ra előme-legítjük. A tésztát lisztezett gyúródeszkán 4 mm vastagra nyújtjuk. Virág vagy lóhere formájú szaggatóval kekszeket szaggatunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. A maradék tojást elkeverjük a tejjel és ezzel kenjük meg a kekszeket. Mandulával díszítjük a tetejét. 12 perc alatt világosbarnára sütjük.

12 megjegyzés:

  1. Szia drága Zsuzsikám!
    Köszönet a receptekért,ki fogom próbálni! Most aktuális is ebben a járványos időszakban.
    Szeretettel puszillak,
    Marcsi

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzanak ezek a receptek. Elég sok minden miatt kellene használnom gyógymódként.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sovány kisgyerek voltam és az orvos ajánlatára fahéjat kelett elkeverni mézzel majd tejjel felönteni mint a kakaót...ez erősiti a szervezetet és megnyitja az étvágyat....nem emlélszem meddig ittam csak azt hogy nem nagyon hiztam meg...na de most szakács létemre sem vagyok valami jó reklám a munkahelyemen...sovány szakács...nahát...mindenesertre köszönöm az ajánlataidat....megpróbálom a
    koleszterinszintet leszedi evvel a keverékkel mert erre mifelénk őrölt szentjánoskenyérrel keverik,hogy csökkenjen a koleszterin...nem szeretem viszont a fahéjat imádom...üdv.Árpi

    VálaszTörlés
  4. Szia Marcsika! Örülök, hogy benéztél hozzám! Emailben kaptam, és én is nézelődtem a neten, mit kellene sütni, ami egyszerű és finom is, és egészséges is!
    Most én is iszok ezentúl teát délutánonként! Kipróbálom, és az immun rendszernek is jó!
    Én is szeretettel gondolok Rád, puszim:)

    VálaszTörlés
  5. Egészség Isten patikájából! Szerintem is ki kell próbálni, jobb mint a gyógyszer!

    VálaszTörlés
  6. Én is szeretem a fahéjasat, de elég ritkán fogyasztottam eddig! Majd most élek vele többször!
    Árpi, itt fogyókurára javasolják, nem hízóra! Lehet azért maradtál olyan vékony! De legalább nem kell fogyóznod:)
    (A Testvéreimtől hallottam a szentjánoskenyérről, Ők is ettek anno a háború után.)

    VálaszTörlés
  7. Én is ettem egy időben a fahéjjal kevert mézet a szívemre. Hogy aztán mennyire segített, a csoda tudja.
    Viszont ennek az írásnak az eredetijében van egy ilyen bekezdés is:
    "Alkalmazásával azonban megfontoltan kell bánnunk, mivel testünkön kívül és szervezetünkön belül is számos baktérium él egymással harmóniában, egészségünket őrizve. Ezeket, vagyis a jó, és rossz baktériumokat egyaránt kiirtva természetes egyensúlyunk felborulna, s ez betegségek kialakulásához vezetne. Gondoljunk csak a bélszakaszban élő hasznos baktériumokra, melyek immunrendszerünk megfelelő működését is segítik."

    VálaszTörlés
  8. Nem kutattam az eredeti után, sok helyen írnak róla, bevallom, nem olvastam végig!
    Miki, szerintem rengeteg baktérium van körülöttünk, épp azért kell ellenük védekezni! Azt nem gondolod, hogy a jó "bacikat vagy sejteket" képes elpusztítani? Inkább egyensúlyba tartja a kettőt, nem?
    De jó példa vagy erre Te magad is, ha most nincs problémád!

    VálaszTörlés
  9. Persze, hogy így van. Csak azért kopiztam be a szöveget, hogy nehogy mértéktelenül kezdje valaki enni a méz-fahéj keveréket. Konfuciusz: "Mindent mértékkel!" :)))

    VálaszTörlés
  10. Bizony, mindent csak mértékkel kell fogyasztani, mert akkor hatásos! Én évtizedekig ettem a vajas - mézes kenyeret reggel pirítóssal, nagyon szerettem! Most már két éve nem is ettem mézet, mert édes volt! Nemrég a gesztenye fesztiválon vett a Fiam nekem gesztenye ízűt, néha eszek belőle, de még mindig édes:))
    Lehet, hogy a méztől gyógyult meg a májgyulladásom? (teljesen jó az eredményem,már 2 éve) De mostanában meg nem jó az EKG-m, tehát enni kell a mézet mégiscsak??!

    VálaszTörlés
  11. Helyes! Minden reggel mézes-vajas kenyeret eszek. Meggyőződésem, hogy az ad energiát nekem. A méz csodálatos "gyógyszer".

    VálaszTörlés
  12. Na, ebben teljesen egyetértek Veled!
    (egyszer régen olvastam, hogy a vajas kenyérre tegyünk paradicsom szeleteket és arra csepegtessük a mézet! Na én ezt nagyon megszerettem, mert natúrban meg túl savas nekem a paradicsom! Energiát ad.)

    VálaszTörlés