2010. április 18., vasárnap

Emlékezés, búcsúzás...more

Rating:
Category:Other
a Lengyel repülőgép szerencsétlenségben elhunyt Elnök és kíséretének búcsúztatása, temetése szombaton, és az elnöki pár temetése Krakkóban!

Április 10-én, magyar idő szerint 8:56-kor az oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant az a repülőgép, amely a lengyel elnököt, Lech Kaczynskit, feleségét, és a lengyel politikai vezetés számos tagját szállította. A tragédia mindenkit megrázott a világon!

Tízezrek voltak a lengyel főváros, Varsó főterén, ahol szombaton délben megkezdődött az egy hete repülőszerencsétlenségben elhunyt áldozatok - köztük Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége - gyászszertartása - számol be a Független Hírügynökség.
Reggel 8 óra 56 perckor megszólaltak a szirénák egész Lengyelországban: pontosan abban a percben, amikor a légikatasztrófa történt egy héttel ezelőtt az oroszországi Szmolenszk közelében. A szirénák újra megszólaltak szombat délben, a gyászszertartás kezdetének időpontjában. A ceremónia kezdetén egy katona szólaltatta meg kürtjét a Pilsudski-téren, majd egy lengyel színész olvasta fel a tragédia áldozatainak nevét. A téren egy hatalmas oltárt állítottak fel egy fehér színű, óriási kereszttel, rajta a 96 áldozat fekete-fehér fényképével.

Eltemették Krakkóban a lengyel elnöki párt, Lech Kaczynskit és feleségét. Körülbelül 100 ezer ember gyűlt össze a főtéren. A Mária-templomban tartott gyászmisére nem ment el Barack Obama, Angela Merkel vagy Nicolas Sarközy sem, és még körülbelül 30 ország vezetője. Mindannyian a légtérzárra hivatkoztak.A gyászszertartáson csak az elnöki pár családja és közeli barátai, valamint a lengyel vezetők és külföldi küldöttségek vehetnek részt. Az elnöki házaspár koporsóit az egykori lengyel főváros, Krakkó központi terén, a Ryneken álló Mária-templomban ravatalozták fel. A gyászmisét Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezette, vele együtt koncelebrált több tucat püspök. Az elnöki pár temetési szertartása délután kettőkor kezdődött a Mária-templomban.

Béke Poraikra!

4 megjegyzés:

 1. A mai temetést tudtam "végig" nézni a kommentárokkal együtt. Nagyon együtt éreztem - érzek a lengyel néppel.
  Ez döbbenet, ami történt. Gondolom, majd a mennyben tudjuk meg, MIÉRT !
  Az egyik megszólaló azt mondta, hogy az a fontos, amikor Isten szól, mi azt feleljük, hogy itt vagyok - KÉSZEN !
  Nekem nagyon tetszett :
  - hogy a műsorban hazánkban tartózkodó lengyelek szólaltak meg ;
  - a továbblépést a hitben határozták meg !

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen kedves Ági a hozzászólásod!
  Megdöbbentő volt a hír is, szomorú a gyász, hisz nagyon sokan estek áldozatul!
  Nagyon sajnálatos az is, hogy rengeteg katasztrófa történik! Az ember szinte nem is tudja Kiért,- miért is imádkozzon hamarjában! Rengeteg tragédia történik sajnos!

  VálaszTörlés
 3. Megdobbento ,es ilyenkor elgondolkodom ,hogy valoban sosem tudjuk mikor er utol a vegzet!

  VálaszTörlés
 4. Nagyon sajnálatos ez a tragédia ! :(
  Nyugodjanak békében .

  VálaszTörlés