2009. november 10., kedd

Szent Márton hét

Rating:
Category:Other
Programok - Szombathely, 2009. november 03 - 18
A november első hétvégéjén Szent Márton-napi nagyvásárral kezdődik a Szent Márton Hét, mely Szombathelyen és szűkebb környékén, a város meglévő egyházi kezelésű és világi kulturális, valamint művészeti intézményeiben sokszínű programokkal várja az érdeklődő nagyközönséget:
- Egyházi megemlékezések – szent Márton vesperás, kórustalálkozók
- Művészeti rendezvények (képzőművészeti, zenei)
- Néprajzi és népművészeti programok (Szent Márton-napi nagyvásár)
- Gasztronómiai bemutatók (a város nevezetes éttermeinek bemutatkozása)

Szent Márton hete:


(Képen - A szombathelyi Szent Márton templom)
Valamikor a Márton-nap az óév utolsó munkaünnepének számított. Ezen a napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ihassanak, ehessenek. Úgy hitték, hogy minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. - tartották. November 11-e egykor hálaadó ünnep volt, számos néphit és szokás kapcsolódott hozzá. Ekkor már a tömött libákat is le lehetett vágni, s az emberek már a télre, a disznótorokra készülődtek. Szent Mártont a borok bírájának szokták tartani, ugyanis ezen a napon iható először az újbor: mire Márton megérkezett, arra rendszerint már minden must kiforrott .

Szent Márton legendája tarolt a fővárosban

Nagy érdeklődés övezte vasárnap a szombathelyi Szent Márton delegáció programjait, a Művészetek Palotájában. A gyerekek sorban álltak a szórakoztató vetélkedőknél.

A Vas Népe oldalán itt olvasható:
http://vasnepe.hu/cimlapon/20091026_agora_mupa/print


A most már hagyománnyá vált Márton vásár a Múzeumfaluban
http://kepek.vasnepe.hu/cgi-bin/kepek/index.cgi?online=vasnepe&view=frameset&gID=7489

Hétfőn este a Magyar Állami Népi Együttes előadásában a Naplegenda c. tánc előadása a Művelődési és Sportházban. (Ezt mi is láttuk, nagyon szép volt!)

Itt egy részletes leírás a Naplegendaról:

http://regi.hagyomanyokhaza.hu/index.php?page=94



A Magyar Állami Népi Együttes öt évtizedes fennállása alatt 4 világrész 44 országának színpadán lépett fel, és több mint 7,5 millió néző elismerését vívta ki.

Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. Az Együttes színpadi formában jeleníti meg a hagyományokhoz kötődő valamennyi műfajt: a historikus zenét, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat, valamint a táncházmozgalom valamennyi kortárs művészeti értékét.

A műsorrol egy videót is találtam, itt megnézhető:
Naplegenda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése