2009. szeptember 15., kedd

Meghalt Patrick Swayze

Rating:
Category:Other
Meghalt Patrick Swayze amerikai színész



2009 szeptember 14. Elhunyt Patrick Swayze, aki a "Dirty Dancing" című filmmel táncolta be magát a mozikedvelők szívébe. Az 57 esztendős filmsztár a szerettei körében hunyt el, Los Angelesben. Húsz hónapig küzdött a hasnyálmirigyrákkal, amelyet 2008 januárjában diagnosztizáltak nála. Betegen is dolgozott: egy tévéfilm-sorozatot forgatott, és felesége segítségével megírta az önéletrajzát.



Swayze 1970-ben, 18 éves korában ismerte meg Lisa Niemit, öt évvel később összeházasodtak és egészen a színész haláláig boldogságban éltek együtt. Gyermekük nem született.

1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született, bár a "Swayze" név francia eredetű, a családja jórészt ír származású. Már diákként tehetséget mutatott a jégkorcsolyázásban, a klasszikus balettben és iskolai darabokban szerepelt, valamint két évig gimnasztikát is tanult. 1972-ben New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzését a Harkness Ballet és a Joffrey balettiskolákban fejezze be.

Az első jelentős filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók című 1983-as filmjében kapta, és két évvel később az Észak és Dél tévésorozatban már országos ismertségre tett szert. A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, amelyben egy tánctanárt alakított és nagy hasznát vette korábbi ballett-táncos tanulmányainak. A Dirty Dancing egy alacsony költségvetésű produkció volt, amely nagy meglepetésre hatalmas sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is.A filmben partnere, Bébi (Jennifer Grey volt. Ez volt az első film, amelynek a VHS-verziója több, mint egymillió példányban fogyott. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelhette a She's Like the Wind című saját szerzeményét is.
Sokáig ő volt Hollywood szívtiprója, 1991-ben a People magazin őt választotta meg a "legszexisebb férfinak".
A Dirty Dancing után Swayze még néhány évig a csúcson volt: legnagyobb sikerét 1990-ben aratta a Ghost című romantikus drámával, amelyben Demi Moore férjét, majd annak szellemét alakította.



1991-ben jött a Holtpont című nagyszerű szörfös akciófilm Keanu Reeves-zel, majd két évvel később a kevésbé remek Fater élve vagy halva, 1995-ben pedig transzvesztitát játszott a Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar című vígjátékban, amelyért Golden Globe-ra is jelölték.



Swayze 1996-ban az Üzenetek a gyilkostól című film forgatása közben leesett egy lóról, mindkét lába eltört és a válla is megsérült. A színész felépült, de a sérülés nehézségeket okozott a karrierjében. 2000-ben viszont ismét főszerepet játszott, Billy Bob Thornton és Charlize Theron mellett a Négyen résen című vígjátékban, illetve Melanie Griffith oldalán a Mindörökké Lulu című filmben. 2001-ben a nagy kultusznak örvendő Donnie Darkó-ban nagyszerű alakítást nyújtott Jim Cunningham, a szenteskedő médiasarlatán szerepében.

Én is nagyon kedveltem, szerettem nézni a filmjeit! A legjobban tetszett és mai napig a kedvencem a GHOST!
Fantasztikusat alakított, azt a filmet nem lehet könnyek nélkül nézni!

Nyugodjon békében!


Nálam található Dirty Dancing c. film dalai itt

...

Utánna a Dirty Dancing 2 is fent van....

10 megjegyzés:

  1. Én is szerettem.
    Köszönöm Kinszi!
    ---- Nyugodjon békében! ----

    VálaszTörlés
  2. Szívesen, és én is köszönöm, hogy olvastad!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zsuzsa!
    Köszönöm, hogy megosztottad velünk a kitűnő színészről szóló tudósításodat. Én is kedveltem. Sajnos korán jött el érte a gyógyíthatatlan betegség, amivel küzdött az utolsó lélegzetéig.
    Szeretettel: Valentinus

    VálaszTörlés
  4. Szia kedves Valentinus! Köszönöm, hogy itt voltál és
    írtál is! Megdöbbenten hallottam a hírekben reggel!
    Sajnos nagyon sokan "mennek" el rákban, és borzasztó, hogy a 21. században még mindig nem tudják kezelni!
    Nem is beszélve arról, hogy mit élnek át azok, akiket évekig kezelnek...
    Talán megváltás is, mert az önéletrajzában írt a halálról is....

    VálaszTörlés
  5. Én is ma reggel hallottam, de meglepett, hogy milyen
    gyors vagy. Csak Dirty Dancinget láttam, sajnos.
    Nagyon jó színész volt. Béke poraira.Köszi, hogy
    feltetted.

    VálaszTörlés
  6. Már régen volt reggel, kedves Maksz!
    Szívesen Neked is!
    (Bár inkább jobb hírt írhattam volna!!!)

    VálaszTörlés
  7. Szia Zsu! Nagyon szépen megcsináltad ezt a cikket.Én is gondoltam rá, hogy csinálok egy kétnyelves biography-t róla. Ez csodás itt nincs is értelme , rendkívül gyorsan reagáltál édolgoztál. Köszönöm és Patrick, nyugodj békében. " Rest In Peace".

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm drága Zsu, aranyos vagy!
    Nem sok mindent raktam fel, mert akit érdekel az élete, az még úgyis kutat a neten.
    Az önéletrajzára viszont kíváncsi vagyok, nem tudom, mikor jelenik meg majd magyarul is!
    Azért Te is összeállíthatsz nyugodtan egy videót, hisz nagyon jó a fantáziád!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Nezsukám, és Neked is Gyuri,
    hogy megnéztétek!

    VálaszTörlés