2009. augusztus 8., szombat

Elhunyt Cseh Tamás

Rating:★★★★★
Category:Other
Elhunyt Cseh Tamás

Augusztus 7-én, hatvanhat évesen elhunyt Cseh Tamás zenész, énekes,
dalszerző és író.


1943 január 22-én született Budapesten, de 13 éves koráig Tordason élt. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, pályáját általános iskolai rajztanárként kezdte 1967-ben. A tanítás mellett, 1970-től adta elő Bereményi Gézával közösen szerzett dalait.1972 és 1977 között tagja a Gyurkó László által alapított, a MUOSZ székházában játszó Huszonötödik Színháznak. Később is tagja volt több színház, köztük a Katona József és a Bárka Színház társulatának.

Első lemeze, a Levél nővéremnek 1976-ban jelent meg, ezt követte az Antoine és Desiré, a fehér babák takarodója, a Műcsarnok, a Frontátvonulás, Jóslat, Utóirat, Mélyrepülés, Vasárnapi nép, Új dalok, Nyugati Pályaudvar, Levél nővéremnek II., A telihold dalai, Jóslat a metrón, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek, és Ady című album.
tovább...(index.hu)


Tamás a könyvvel és a lemezekkel
(Fotó: Kollányi Péter MTI)

"Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította.

Művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett művésznek idén májusban jelent meg Dal nélkül címmel egyik 1973-as estjének felvétele a Hungaroton kiadónál. Az albumra az ismert dalok mellett korábban nem hallható szerzemények is felkerültek. Budapesten 1972 és 1977 között a 25. Színházban "futott" Cseh Tamás estje, amelyeken Bereményi Géza verseit tolmácsolta az Ad Libitum együttes kíséretében. (mti)"Cseh Tamás válogatott hanganyagok..Nyugodjék békében!


Első lemeze:
Cseh Tamás - Levél nővéremnek (1977)

8 megjegyzés:

 1. Igen szomorú, még élhetett volna! Nyugodjon békében ,ha már ilyen hamar el kellett mennie............

  VálaszTörlés
 2. Azt olvastam, hogy tüdőrákja volt, már 2006 óta,
  sajnos nem sikerült a gyógyulása.

  VálaszTörlés
 3. Nyugodjék békében! Művei, s emléke velünk maradnak,

  VálaszTörlés
 4. Maradunk itt, vagy egyszer majd tovább megyünk....................

  VálaszTörlés
 5. Igen! Nagyon szerettük! - Nagyon szeretjük a dalait...

  VálaszTörlés
 6. Hát azok még megmaradnak nekünk!

  VálaszTörlés