2009. április 2., csütörtök

Carl Fabergé - Orosz tojásfestés

A csillagászati összegekért idõnként gazdát cserélõ cári tojásokra gondolva, kizárólag csak az arany, jáde, jáspis, malachit és egyéb kristályok, majd platina, brilliáns, elefántcsont, nemes és félnemes drágaköves díszítések jelennek meg a lelki szemeink elõtt. Pedig a több, mint ötven darabból álló kollekcióban van egy igazi húsvéti festett tojás is, amelyet a Tizenötödik Évforduló Tojásának neveznek.
A szerencsétlen, kettétört sorsú cári családot talán sehol ennyire egységesen nem is ábrázolták, mint ahogyan a Vasilij Zujev nevű udvari festõművész miniatűr képei révén, ezen a tojáson látható. Ezért valószínűleg éppen ez is lehetett a család számára a legmélyebb intimitással, a legnagyobb affekciós értékkel bíró darab, hiszen a képeken a fontosabb családi események, az összes családtagok úgy együtt, mint külön-külön is, miniciózus részletességgel és hitelességgel kerültek mind megörökítésre.
A tojást - mint olyan egyébként, az ortodox egyházba is õsi, pogánykori szerencse és termékenységi szimbólumként csúszott be - II. Nikolaj 1911 húsvétján, a saját megkoronázásának 15-dik évfordulója alkalmából ajándékozta szeretett feleségének, Alexandra cárnõnek.
A méregdrága tojásokkal való húsvéti ajándékozás ötlete, valójában már III. Alexander cár atyuska fejében fogant meg, amit majd a fia is, egészen a példátlan pompában dõzsölõ cári udvar gyászos összeomlásáig folytatott.
E szép és költséges családi hagyomány ápolása által viszont - ha az összes oroszföldi muzsiknak nem is - de legalább egy bizonyos szentpétervári Carl Fabergé nevezetű ékszerész közel hatszáz alkalmazottjának, hosszú évekre, állandó munkát biztosított.
Peter Carl Fabergé, a mítoszteremtő aranyműves Szentpéterváron született 1846-ban. A hugenotta származású Fabergé családot elüldözték Franciaországból, ezért Oroszországban találtak menedéket. Peter Carl 1870-ben vette át apja ékszerüzletét, és ezzel egy időben egy új stílus kialakításába vágta a fejszéjét. Az akkoriban népszerű, súlyos ékszerekről saját, könnyedebb fantáziastílusára tért át.
1885-ben III. Sándor cár udvari ékszerésszé nevezte ki, és ezután több mint harminc éven át Fabergé készítette az ékszerművészet egyik legbámulatosabb gyűjteményét: az egyedi tervezésű cári húsvéti tojásokat, melynek érdekességét a bennük rejlő meglepetés szolgáltatta. Minden kis ajándék tojást mintázott és valami meglepetést rejtett. Lám, a Kinder-tojás sem új ötlet.

A Tyktojs az első Faberg darab, amit III. Sndor cr ajndkozott hsvtra felesgnek, Marina Fjedorovnnak 1885-ben. rt 3-4 milli dollrra becslik.


A „Tyúktojás” az első Fabergé-darab, amit III. Sándor cár ajándékozott húsvétra feleségének, Marina Fjedorovnának 1885-ben. Árát 3-4 millió dollárra becsülték.
Fabergé összesen ötven különböző tojást készített az idők során a cári család különféle tagjainak. A Fabergé-ház hírneve hamarosan külföldre is eljutott: az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. A cég londoni fióküzlet 1903-as megnyitása után Fabergé 1905-ban Kijevben is nyitott egy üzletet. Az ékszerhálózat olyan sikeressé vált, hogy az 1890-es évek végén már 500 alkalmazottja volt a cégnek, s tárgyak ezreit állították elő. A Fabergé műremekei nemcsak Oroszországban és Európa országaiban, hanem a Távol-Keleten és Amerikában is rendkívül kedveltek voltak.
A Fabergé ház legutolsó cári húsvéti tojása 1916-ban készült el. 1917 októberében a forradalom eltávolította a cári családot a hatalomból, így Fabergének menekülnie kellett Oroszországból. 1918-ban a Petrográdban található Fabergé üzlet bezárt. Peter Carl Fabergé először Németországba, aztán 1920-ban Svájcba menekült. A mester 1924-ben hunyt el Lausanneban.


5 megjegyzés:

  1. Csodálatos alkotások.
    Köszönet a szép összeállításért!

    VálaszTörlés
  2. Hasznos és érdekes cikk és gyűjtemény. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm, azt is, hogy hogy olvastátok!

    VálaszTörlés
  4. nagyon nagyon érdekes, köszönöm ))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szívesen! Örülök, hogy itt voltál és tetszett!

    VálaszTörlés