2009. január 7., szerda

A fánk története...

Rating:★★★★★
Category:Other

"Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek."
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)


Simsa Miklós mesterszakács receptje

Hozzávalók: 4 személyre:

60 dkg liszt
4 dl tej
3 dkg élesztő
6 db tojássárgája
6 dkg vaj
6 dkg kristálycukor
2 cl rum

olaj a sütéshez
baracklekvár
porcukor
:

Elkészítés:

1. megkelesztjük az élesztőt: 1 dl langyos tejet és cukrot öntünk az élesztőhöz, majd megvárjuk, míg felfut
2. habverővel kikeverjük a tojássárgáját kristálycukorral és rummal
3. felolvasztjuk a vajat
4. langyos tejet, megkelt élesztőt, felolvasztott vajat hozzáadjuk a kikevert tojássárgájához
5. fakanállal összedolgozzuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd
6. belisztezzük a tészta tetejét, konyharuhával letakarjuk és kelesztjük
7. megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk
8. fánkszaggatóval kivágjuk a tésztát, lisztezett felületre helyezzük, letakarjuk és pihentetjük
9. fánk közepét két ujjunkkal összenyomjuk
10. fedő alatt, nem forró olajban átsütjük a fánk egyik oldalát
11. megfordítjuk a fánkot, majd fedő nélkül átsütjük a másik felét is
12. tálalás előtt a fánk közepére lekvárt rakunk és megszórjuk porcukorral

**


Forgácsfánk (Csöröge) - Rózsafánk

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz) - 40 dkg finomliszt (a fele rétes- vagy graham liszt is lehet)

1 dkg vaj
1 csapott evőkanál cukor
-só,
1 dl rum
1 dl tejföl
1 tojássárgája
a nyújtáshoz:
kevés liszt
a sütéshez: olaj
a tetejére:
2-3 evőkanálíliás porcukor
a tálaláshoz: 0,3 dl rum,
30 dkg sárgabarackíz

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk és letakarva, hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. Utána a tésztát enyhén belisztezett deszkán 2 milliméter (azaz késfok) vastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel vagy késsel kb. 10 centi hosszú, 4-5 centi széles lapokra szabjuk; közepüket hosszában is bevágjuk. Ezen a nyíláson a tészta egyik rövidebb oldalát (végét) átbújtatjuk; azaz mint egy masnit áthúzzuk. Amikor az összes tésztát előkészítettük, egy lábasba olajat töltünk és megforrósítjuk. A fánkokat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, rummal ízesített barackíz kíséretében tálaljuk. Egy nappal a tálalás előtt elkészíthető.

****

Rózsafánk

A Rózsafánk tésztájának hozzávalói, gyúrása és sütése a Forgácsfánknál leírtakkal megegyezik, csak formájában különbözik tőle. A kb. 2 milliméter vastagságúra kinyújtott tésztát 3 különböző nagyságú kerek vagy cakkos formával kiszúrjuk. A legnagyob tészakorongok szélét (a cakkosakat nem kell) hatszor, a közepeset ötször, a legkisebbet pedig négyszer bevágjuk, mert sütésnél csak így nyílnak majd szét. A legnagyobb lapot készbe vesszük, a közepét tojásfehérjével megkenjük és a közepes lapot belenyomjuk. Utóbbit is megkenjük a tojásfehérjével, hogy egy kis tésztakorongot is ráragaszthassunk. A forgácsfánknál megadott mennyiségből kb. 16 rózsafánkot illeszthetünk így össze, melyeket közepesen forró olajban megsütünk. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, vaníliás porcukorral megszórjuk és rummal ízesített barackízzel kínáljuk. Egy nappal előbb elkészíthető.

FARSANGI FÁNK VANÍLIAKRÉMMEL


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 1 dl tej, csipetnyi só, citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 2 ek. rum, 4 tojássárgája; a krémhez: 2,5 dl tej, tasak vaníliaízű pudingpor, 3 ek. kristálycukor, 2 tojássárgája, 1 kis stampedli rum, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: porcukor; a sütéshez: olaj.
Elkészítése: A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, egy kevés liszttel kovászt keverünk belőle, majd a tetejét beszórjuk liszttel és kelni hagyjuk. A maradék lisztet a porcukorral együtt egy nagy tába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. A felolvasztott vajhoz keverjük a rumot. Amikor a kovász tetején széles repedések jelennek meg, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, majd lágy, selymesen fénylő, sima tésztává dolgozzuk. Letakarva további fél órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 18 egyforma darabba vágjuk, ezekből golyót fomázunk, majd letakarva ismét meleg helyre tesszük kelni. Azután egy alaposan megmosott tojással mindegyik golyó közepébe mélyedést nyomunk. Rövid ideig kelesztjük, majd bő, forró olajban, úszva, mindkét oldalán szép aranybarnára sütjük. Szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük. A krémhez a cukorral édesített tejben megfőzzük a fél tasak pudingot, és a tűzről levéve azonnal belekeverjük a tojássárgáját, a rumot, és a vaníliás cukrot, majd a fánkokat megtöltjük a forró vaníliakrémmel. Porcukorral meghintjük, és melegen kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése