2008. december 13., szombat

Karácsonyi ablakdísz

Rating:★★★★★
Category:Other

Kellékek
# színes papír, vastagabb típus (zöld, piros, arany, ezüst stb.)
# olló
# ragasztó
# színes cérna, zsineg (zöld, piros, arany, ezüst stb.)
# tű
# hurkapálca

Hajtson félbe egy színespapírt, és egyik oldalára rajzoljon ceruzával fenyőfát. Bármennyire szereti Ön az esetleges, kevésbé szimmetrikus formákat, ezúttal ne csábuljon el, mert a fenyőfa akkor fog összeállni a térben, ha teljesen szimmetrikus. Ezért a tengelyét megrajzolhatja vonalzóval, és rögtön jelöle is be a felénél, majd a tengely kétoldalára rajzolja a fát. (Szakszerűen: tengelyesen tükrözzön egy fél-karácsonyfát) Miután kivágta a dupla rétegű papírból a formát, (elvileg) két azonos fenyőfát fog kapni.

Helyezze el őket fejtől-lábtól, majd a megrajzolt tengely mentén vágjon be a felükig. Azaz az egyiket a lábánál, a másikat a csúcsánál kezdve vágja be. Ezt követően pedig a két vágásnál illessze össze a két lapot, és forgassa el őket egymáshoz képest 90 fokkal. Máris kész a térbeli fenyőfa! Ahhoz, hogy felfüggessze, szüksége lesz a tűre és cérnára, melyet a fa tetején fűzzön át, kössön rá csomót, és máris kiakaszthatja az ablakba.

De nem kell itt megállnia, mert a fellógatott fenyőfa zsinórjára ragaszthat kétoldalról szívet, csillagot, házikót vagy bármit. De akár azt is megteheti, hogy több fenyőfát készít, s azokat egy hurkapálcára köti fel, melyet középen felfüggeszthet. A képeken látható variációkból ötletet meríthet.
Gyerekekkel együtt készíteni nagyszerű mulatság!
(Forrás: www.velvet.hu)


Karácsonyfadísz hungarocellből
(Sajnos a leírásé elveszett)
(meska.hu)

Hozzávalók, kellékek:
* Hungarocell gömb
* Színes flitterek
* Átlátszó apró gyöngyök
* Rövid fejű gombostűk
* Flitterekhez illő keskeny szaténszalagok

Elkészítés:
1. Első lépésben terítsünk le egy fehér lepedőt legalább háromszor összehajtva, hogy ne guruljanak szét a gyöngyök és a gombostűk.
2. Rajzoljuk be azokat a vonalakat a gömbre, amelyek mentén szeretnénk haladni.
3. Ezután elkezdhetjük tűzögetni a gombostűket. A flitter előtt egy-egy gyöngyöt fűzzünk a tűre, majd szúrjuk a gömbbe!(gombostű-gyöngy-flitter->tűzés)
4. Miután a gömbünk tele van flitterekkel, gyöngyökkel és gombostűkkel, tűzzük fel a szaténszalagot a gömbre úgy, hogy a tűk ferdén haladjanak a gömbbe.


Karácsonyi fehér ablakdíszek



Csillagok és szívek az ablakban fagittből. A képlékeny masszát a konyhai nyomózsákba töltve megannyi formát "rajzolhatunk".
Hozzávalók:
fagitt; konyhai nyomózsák cakkos szélű csőrrel; virágdrót.
Kivitelezés:
Sima felületű alátétet bedörzsölünk öblítőszerrel, így az egyes minták száradás közben nem ragadnak rá. Vágjuk a drótot kis darabokra és hajlítsuk meg karikába. A fagittet keverjük el vízzel és töltsük konyhai nyomózsákba. Tetszés szerint nyomjunk szíveke és csillagokat az alátétre. A nedves mintákba akasztónak nyomjuk bele a karikákat. Hagyjuk a formákat megszáradni, és és mutatós szalaggal függesszük az ablakba.
(Forrás: Burda 1994 november )


Karácsonyi dekorációk
Toboz, dió, mogyoró - kültéri koszorú


Nagyon sokféle termés van összeválogatva ebben a kültéri karácsonyi koszorúban. Csak tobozból van, nagyobb, kisebb, szakálas, hosszúkás és gömbölyded. Ez a koszorú olyan sokszínű és változatos mint a természet.


Illatozó mécsestartók


A karácsonyhoz hozzátartozik már a narancsillat is. Ne csak együk a narancsot, csinálhatunk a héjából alkalmi mécsestartót is aminek remek illata van.
(kreativ-kezimunka.com)

6 megjegyzés: