2008. szeptember 12., péntek

Szűz Mária szent neve

Rating:★★★★★
Category:Other



Ma Szűz Mária neve napja van 1683. szeptember 12-én szabadult fel Bécs városa a török támadás alól, s ennek tiszteletére rendelte el Boldog XI. Ince pápa ezt az ünnepet, bár már korábban is megvolt a nyoma itt-ott. A Szűzanya számunkra valóban a felszabadítást, a megmenekülést jelenti, hiszen őáltala áradhatott az isteni kegyelem Jézusban ránk. Ezért is kell, hogy különös szeretettel és hálával forduljunk feléje. Ez azonban azt is jelenti, hogy hálánk kifejezéseként valami rendkívüli, ugyanakkor mégis természetes ajándékkal kedveskedjünk neki nevének ünnepén. Ez a "természetesen rendkívüli" ajándék pedig nem lehet más, mint az, hogy elhatározzuk, igyekszünk méltók lenni ahhoz a kitüntetéshez, amely azért ér bennünket, mert az ő gyermekének nevezhetjük magunkat. Nem kell tehát valami hatalmas dolgot tennünk az ő köszöntésére, nem kell lehoznunk a csillagokat, 'pusztán' keresztény, Krisztust követő módon kell élnünk, mert ezzel szerezhetünk igazi örömet Neki, s üdvösséget magunknak.


A Csiksomlyói Szűzanya
Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes...


Mária drága neve,
Aranyos öt betűje
Nyíljon ki szívünkbe
Lelkünk üdvösségére.

Mária édes neve
Angyalok lépesméze,
Szűzek gyönyörűsége,
Bűnösöknek reménye…

Szűz Mária nevének tisztelete már a középkori szómisztikában virágzik.
Temesvári Perbált szerint: Szűz Mária nevének öt betűje jelenti azt az öt igen nagy jótéteményt, amellyel elárasztja a földet.
Először az M betű (mater miseri cordiae et mediatrix) azt jelenti, hogy Ő az irgalmasság anyja, s a világ szószólója! Szent Bernát azt mondja: Van-e olyan nyomorúság, amelyet az irgalmasság anyja el nem tüntetne!?
Másodszor az A betű (advocata) jelenti, hogy ő az emberi nem szószólója, s ezért Ő mindenkinél közbenjár az Úrnál. Ezért énekeljük – azért szószólónk, fordíts reánk irgalmas szemeidet! –
Harmadszor az R betű (reparatrix ruinae) azt jelenti, hogy Ő mind az angyali, mind pedig az emberi romlás helyreállítója. Ezért mondja Szent Bernát: Ő az a Szűz, aki az egész világ megjavításának munkájában résztvett, s aki kieszközölte mindnyájunk üdvösségét.
Negyedszer az I (illuminatrix) jelentése az, hogy az egész Egyháznak, s világnak a megvilágosítója. Szűz Mária nevét úgy magyarázzák, hogy a – Megvilágosító –. Mert amint a nap megvilágosít minden csillagot, úgy Szűzanyánk kegyelmének és dicsőségének fényével megvilágosít minden szentet, angyalt, s az egész Egyházat.
Ötödször az A betű (auxiliatrix) jelentése az, hogy Ő minden szükségben a nyomorúság segítője. Ezért mondja Origines egy beszédében: Tudom, úgymond, ha a Boldogságos Szűznél jámborul kopogtatunk, szükségünkben nem hagy magunkra, mivel könyörületes és malaszttal van tele. Ezért nem tudja megállni, hogy ne könyörüljön meg azon, aki segítségül hívja az Ő nevét.


Mária, az áldás jele.
„Áldott vagy, áldott vagy Te az asszonyok között!” (Lk 1, 42) Ez a Szűzanyához intézett szó énünk legjobbjának szimbóluma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése