2008. augusztus 6., szerda

Glenn Miller rejtélyes eltünése

Rating:
Category:Other

Glenn Miller (March 1, 1904–presumably December 15, 1944)

Glenn Miller-hadművelet

(A filmet az USA-ban készítették 2001-ben. Budapesten 2003-ba mutatták be. Műfaja dráma és thiller egyaránt. Nagyszerű színészekkel és nagyszerű alakításokkal.
Minden olyan embernek ajánlott, aki szereti az elgondolkodtató filmeket, ahol nem lehet tudni, mi a valóság és mi a képzelet.)

Nem egy szokványos háborús regény. Előzményként megismerkedhetünk a Hitler ellen 1944 július 20-i merénylet utáni véres leszámolás borzalmaival, a Skorzeny vezette vérfürdővel, az ebben résztvevő SS egységgel, annak tehetséges parancsnokával, von Dodenburg ezredessel.
A szövetséges csapatok a belga- német határon harcolnak. A német Siegfrid-vonal áttörhetetlennek tűnik, óriási a veszteségük. Eisenhower és vezérkara tanácstalan a folytatást illetően. Ellenőrző útja során a németek elrabolják egy vezérkari tisztjét. Luxemburgi tanácskozásukon arra jutnak, hogy sürgősen bomlasztani kell a német csapatok morálját, Erre legmegfelelőbbnek az amerikai tartalékos őrnagy, Glenn Miller, a világszerte ismert szvingkirály „bevetését” tartják. A luxemburgi rádióadó még működik, rendszeresen sugároz a németek felé pletykákat, üzeneteket és főleg jó zenét. Millert Londonba rendelik lemezfelvételre, és hogy felkészítsék a különleges bevetésre. Érdekes adalék, hogy Miller egyik felkészítője és kísérője David Niven, a világhírű színész. Beindul az adón a Millert beharangozó reklám kampány.
Von Dodenburg alakulatát Achenbe, a szövetségesek ostromolta városba vezénylik. Az ostromlottak szenvedésének hátborzongató leírását kapjuk. Az egységnek hatalmas veszteséggel, és jókora szerencsével sikerül kitörni az ostromgyűrűből.
A Gestapo feje, Müller személyesen vallatja a foglyul ejtett tisztet. Kapcsolatot keres az amerikaiak és a német ellenállási mozgalom között. Mivel ilyet nem talál, olyan tervet készít, amely segítségével a szövetséges csapatokat megfontoltabb előre nyomulásra késztetheti. Megbízói nem engedhetik meg, hogy a szövetségesek foglalják el egész Németországot. A tervezett partizánakció a luxemburgi adó ellen irányul, ami néhány kilométerre van a főhadiszállástól. Az akcióval von Dodenburg egységét bízzák meg.
Glenn Miller felkészítése befejeződött. Nem egészen érti ugyan a szerepét, de katona, ezért teljesíti a parancsot.

A luxemburgi adó adásait két ismert emigráns író, Hans Habe és Stefan Heym vezeti. Ők már tudnak Glenn Miller jöveteléről, az akció céljáról. Készítik elő az adást, miközben von Dodenburg csapata már megközelítette az adót. Megérkezik Miller, és kísérői. A támadó egységet hóvihar segíti. A studióban elkezdődik az adás, mikor a németek betörnek, és mindenkit megölnek.
Glenn Miller eltűnésének hírét csak napokkal később jelentik be, ezzel elindítva a találgatások sorozatát. Halálának módját a mai napig homály övezi. Maga a regény is egy a fikciók közül, bár végig olvasva meglehetősen életszagú.
A háborús történetek kedvelői nem fognak csalódni. A Glenn Miller rajongóknak meg jó néhány új adalékkal szolgál a regény.



Glenn Miller rejtélyes halála

1944. december 15-én Glenn Miller, a kor egyik leghíresebb amerikai zenésze a Londontól északra fekvő Bedfordban felszállt egy repülőgépre azzal a szándékkal, hogy Párizsba repüljön. A Norseman-gép azonban sohasem szállt le a francia fővárosban: a gép Glenn Millerrel a fedélzetén rejtélyes körülmények között eltűnt.

Glenn Miller az 1930-as évek második felében az Egyesült Államok legnépszerűbb zenésze volt. Zenekara „String of Pearls”, In the Mood” és a „Moonlight Serenade” című számai a legkedveltebb slágerek közé tartoztak.

Miller azonban feladva sikeres karrierjét, önkéntesként belépett az amerikai hadseregbe: a második világháború alatt legfontosabb feladatának, szinte hazafiúi kötelességének, a fronton harcoló szövetséges katonák szórakoztatását tartotta.

Ez egy plakát

Más önkéntes és behívott zenészekkel együtt megalapította az Egyesült Államok Légierejének Zenekarát, amely elsősorban szvinget játszott. Kezdetben csak Amerikában zenéltek, később viszont Nyugat-Európába tették át bázisukat. Állítólag Angliában a királyi házban Erzsébet és Margaret hercegnők is rajongásig szerették Glenn Miller zenéjét.

Az önként vállalt misszióját azonban nem sokáig folytathatta. 1944. december 15-én Glenn Miller a Londontól északra fekvő Bedfordban felszállt egy repülőgépre, azzal a szándékkal, hogy egy párizsi koncertre repüljön. A Norseman-gép azonban sohasem szállt le a francia fővárosban: a gép Gleen Millerrrel a fedélzetén rejtélyes körülmények között eltűnt.

Halálával kapcsolatban a mai napig sokféle feltételezés él. Herb Miller szerint bátyja gyógyíthatatlan tüdőrákban halt meg, és nem repülőgép szerencsétlenség következtében. Mások szerint viszont a repülőt a La Manche-csatorna felett lelőtték a németek. Halála körül sok a rejtély, egy azonban biztos, hogy zenéje még a hetvenes években is óriási népszerűségnek örvendett.
(forrás: www.geographic.hu)

3 megjegyzés: