2008. június 25., szerda

A Méregtelenítésről....

Rating:★★★★★
Category:Other

Nagyon egészséges dolognak tartom, én is megcsinálom, de a saját kitalálásom alapján.
Én pl. zöldségeket eszek, de nem csak egy napig, és a Bio boltokban kapható Tea keveréket iszom. Nem igazán szeretem az előírt dolgokat, szerintem mindenkinek akkor jó, ha közben jól érzi magát.... A lényeg a sok - sok folyadék, gyümölcs és zöldségek!

Egynapos méregtelenítés


Az egynapos méregtelenítés a legideálisabb azoknak, akik egészséges életmódot szeretnének élni, de minimális lemondással. Ezt a méregtelenítési programot hetente egyszer érdemes elvégezni, amelyet úgy is tekinthetünk, mint egy szervi takarítást. Mivel csak 24 óráról van szó, könnyen ki lehet bírni, sőt előbb-utóbb életünk rutinjává válik..

Az egynapos méregtelenítés lényege, hogy étrendünkből mellőzzük az állati eredetű ételeket, cukrot, koffeint és az alkoholt. Azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket eszünk – továbbá frissen préselt zöldség és gyümölcs leveket, gyógyteákat és vizet iszunk. Ha lehet, a méregtelenítési napot megelőző ás követő napokon,ne együnk húst, és ne igyunk alkoholt.

Három variációja létezik - kezdőknek, haladóknak és profiknak. Akik még nem méregtelenítettek, feltétlenül a mérsékelt változattal kezdjék, majd néhány héttel később áttérhetnek a nyers-étel variációra, majd később a böjtre. Figyelem: azok, akik akármilyen betegségben szenvednek vagy terhesek, orvosi engedély vagy szaktanács nélkül ne méregtelenítsenek!

1. Mérsékelt méregtelenítés - Ez a legegyszerűbb változat. Délig nem szabad enni gyümölcsön kívül semmit, és célszerű legalább 5 különböző gyümölcsöt választani. A méregtelenítő napon lehet egyszer főtt ételt is fogyasztani - de csak zöldségeket barnarizzsel. Például csinálhatunk rizottót, vagy zöldség curry-t, vagy valami rántás-nélküli főzeléket vagy levest - a méregtelenítő ételek sorozatunkban több méregtelenítő recept közül lehet választani. Lehetőleg a szuperételek zöldségeiből és gyümölcseiből fogyasszunk, minél nyersebben (pl kissé párolva) annál jobb a hatásuk. De semmi esetre sem szabad enni olyat, amiben cukor, fehér liszt, koffein, tojás, tej, hús, hal vagy tartósítószer van, ezért kerüljük a félkész termékeket is. Délután és este lehet nassolni diókon, mogyorókon és magokon, illetve répán, paprikán, zellerszárakon és egyéb nyers zöldségeken, amelyeket bele lehet mártogatni guacamole, salsa stb szószokba. Jobb, ha magunk készítjük el ezeket, mert így nem csupán frissek, de tudjuk, hogy nincsen bennük se tartósítószer, se cukor, se élesztő. Ne feledjük a sok folyadék fontosságát, azaz méregtelenítő italok fogyasztását.

2. Nyers-étel méregtelenítés - Ez a változat csakis nyers (bio) gyümölcsök és zöldségek, és friss folyadékok fogyasztását engedi. Nyáron ezt könnyű betartani, télen kevésbé. Készítsünk gazpacho-t, salátákat, és mártogassunk nyers répát, paprikát, zellerszárat házias guacamole, salsa stb mártásokba. Együnk sok nyers (sótlan) diót és mogyorót –– lehetőleg egy maréknyi mandulát, és 2-3 db brazil diót - továbbá szárított gyümölcsöket. Továbbra is a szuperételek zöldségeiből és gyümölcseiből fogyasszunk sokat!

3. Böjt - A böjt program alatt csakis folyadékot szabad fogyasztani - vizet, frissen préselt gyümölcs és zöldség leveket. Ezt a programot csakis hétvégén végezzük, amikor tudunk pihenni.


Italok

Mindhárom méregtelenítési program megköveteli a sok folyadék fogyasztását. A méregtelenítő italok közül igyunk meg legalább egy gyümölcsös és egy zöldséges juice-t - a böjtös program alatt többet. A juice-okat mindig éhgyomorra igyuk - reggel célszerű gyümölcslével kezdeni, a zöldséglevet pedig félórával vacsora előtt fogyasszuk. A gyümölcsök és zöldségek feltétlenül legyenek bio termékek.

Kávé, tea fogyasztás tilos – helyettük szabad inni gyógynövény teákat. Tipp: kávé helyett igyunk gyermekláncfű kávét, fekete tea helyett vörös teát! Az alábbi gyógynövényekből készült teából igyunk egy-egy bögrével:

Gyermekláncfű tea, Csalán tea, Zöld tea, Édeskömény tea

Méregtelenítő Testápolás

A méregtelenítő napon csakis természetes testápoló szereket használjunk, feltétlenül mozogjunk friss levegőn legalább félórát. Ha van rá lehetőségünk, szaunázzunk – ha nincs, este fürödjünk tengeri sós vízben (vagy tegzünk egy marék magnézium-szulfátot a fürdővizünkbe).

Hetente egyszer ezt valóban ki lehet bírni. Ha még soha nem méregtelenítettünk, célszerű a mérsékelt változattal kezdeni, mert az nem annyira drasztikus, majd néhány hét múlva áttérhetünk a második változatra, majd a böjtre!

Vannak, akik évente kétszer vagy évszakonként végeznek egyhetes méregtelenítő programot, mások évente egyszer egy hónaposat, sokan havonta egyszer három naposat. Ezek is egészségesek és hatásosak (főleg ha egy tavaszi méregtelenítés keretében végezzük), de a rendszeres egynapos méregtelenítés a legkönnyebben megvalósítható.
(forrás:tutitippek.hu)

Méregtelenítés már egy nap alatt is...olvasd el ezt is...katt

Tavaszi méregtelenítés sok-sok folyadékkal!

Öblögessük át testünket!

A salakanyagokat a folyadék viszi ki a szervezetünkből, természetes tehát, hogy ha a lerakódásukat szeretnénk felszámolni, akkor minél több vízzel kell "átöblögetnünk" a testünket. Ebből azonnal látszik az is, hogy miért nem jók erre a cukrozott üdítőitalok: azokban több salakanyagnak való van, semhogy a már lerakódottaktól tudnának minket megszabadítani. Az alkohol pedig toxikus anyag, ezért (legalább) a tisztítás ideje alatt ne fogyasszuk.

Akit zavar az, hogy emelt folyadékfogyasztás mellett túl messzire nem távolodhat a mellékhelyiségtől, vígasztalódjon azzal, hogy ez egyrészt szükséges a méreganyagok távozásához, másrészt 2-3 nap múlva mérséklődik, mert szervezetünk megszokja, hogy több vízzel gazdálkodhat.

Kávé helyett zöld tea

Sajnos az alacsony vérnyomásúak és álmosak számára van egy drámai momentum is: kávét sem szabad inni méregtelenítéskor. Igaz, hogy a koffein nem halálos méreg, de vizet von el a szervezetből és lerakódásokat okoz a kötőszövetekben, aminek leglátványosabb megnyilvánulása a göcsörtös combhátsó. Ha valaki úgy érzi, hogy kávé nélkül az egész napja félkómásan telik, igyon 1-2 csésze zöldteát, aminek ugyanolyan élénkítő hatása van, mint a kávénak. A megemelt folyadékfogyasztás amúgy is segít egy kicsit az alacsony vérnyomáson is.

Vértisztító teával kezdjük a napot

A vértisztító növények gazdag listájáról nem szabad egész évben fogyasztani, csak kúraszerűen, a "nagytakarítások" idején, olyankor viszont kezdjük velük a napot és napközben is iktassunk be egy-két csésze gyógyteát.

Nagyszerű méregtelenítő tea a következő: gyermekláncfűgyökér (Taraxacum officinalis), kamilla (Matricaria recutita), nyírfalevél (Betula pendula), édesköménymag (Foeniculum vulgare), csipkebogyó (Rosa canina), hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis), borsmenta (Mentha piperita), citromfű (Melissa officinalis), aranyvesszőfű (Solidago gigantea) 1:1 arányú keveréke. A mixből két púpos teáskanálnyit két és fél deci vízzel leforrázunk, majd tíz perc állás után leszűrjük és fogyasztjuk.

Akinek ez túl bonyolult, számos méregtelenítő teakeveréket találhat a gyógynövényboltok polcain, vagy igyon egyszerűen csak napi 2-5 dl csalánteát (Urtica dioica ) (2 dl-ről fokozatosan emelve az adagot), ez a vesét tisztítja, az pedig - már megkönnyebbülten - az egész szervezetet.

A mozgás és a szauna fokozza a hatást

A méregtelenítésre nagyban rásegít az, ha a kúra ideje alatt bevezetjük a napi rendszeres mozgást. Egyszerű dolgok is sokat számítanak, pl. napi félóra gyors séta, biciklizés, kocogás. A bőrünket is befoghatjuk a méregtelenítési munkálatokba: járjunk szaunázni heti 1-2x, és ha tehetjük, válasszunk olyan helyet, ahol nemcsak zuhany van, hanem hideg merülőmedence is. Ilyenkor nemcsak az izzadás távolít el mérgeket a bőrön át, hanem a melegben kitágult hajszálerek a hideg medencében hirtelen összehúzódnak, és belepumpálják a vérkeringésbe a lerakódásokat, amik aztán onnan a vesén át távoznak.

Reméljük, hogy méregtelenítés-tippünk inkább kedvet csinál a kipróbáláshoz, semmint elriaszt, és aki rászánja magát, a kúra után testben-lélekben megújulva és energiával feltöltődve csatlakozhat a nagy tavaszi vidámsághoz.

2 megjegyzés: