2008. február 4., hétfő

Hamvazószerda a Nagyböjt kezdete

Rating:★★★★★
Category:Other


TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK

Hozzávalók: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 tasak vaníliáscukor, 1 ek. citromlé, 3 ek. rum, 50 dkg liszt, 1/2 tk. só; a töltéshez: eper- vagy baracklekvár.

Elkészítése: Az élesztőt 1 deci meglangyosított tejbe morzsoljuk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 10 percig pihentetjük. Közben a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egymás után beledolgozzuk a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. Cseppenként hozzákeverjük a citromlevet és a rumot. A kovászt nagy keverőtálba tesszük. Rászitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót és a vajas keveréket, valamint a maradék langyos tejet. Összedolgozzuk, majd fakanállal addig keverjük, míg hólyagos lesz. A tésztát kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát 1 cm vastagságúra kinyútjuk. A tésztalap egyik felére egy pohár szájával köröket nyomunk, amelyek közepére lekvárt halmozunk. A tésztalap másik feléből korongokat szúrunk ki, és a töltelékre borítjuk. Körben összenyomkodjuk, majd a fánkokat kiszaggatjuk. A maradék tésztát is felhasználjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva kb. 20 percig kelesztjük. A sütőedénybe annyi olajat öntünk, hogy a fánkok feléig érjen. A fánkokat a felforrósított olajba helyezzük. Miután az aljuk szép aranyszínűre sült, megfordítjuk, és készre sütjük. Akkor szép, ha oldalukon világosabb csík (szalag) marad. A kisült fánkokat szitán vagy konyhai törlőpapíron hűlni hagyjuk, majd vaníliás cukorral bőven megszórjuk.

Hamvazószerda és a nagyböjt

Hamvazószerda, mint a nagyböjt kezdete, mindig a húsvét függvénye, azaz a nagyböjt negyven hétköznapjának kell megelõznie Jézus feltámadásának ünnepét. A böjt pedig a bûnbánat és a vezeklés egyik külsõ megnyilvánulása.

Mióta Hamvazkodunk.....

II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s avval rajzolja a keresztet a hívek homlokára. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. Hamvazószerdát másként böjtfogószerdának, szárazszerdának vagy aszalószerdának is nevezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése